Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Bαθιά θλίψη και οδύνη για τον πρόωρο θάνατο του Ρολάνδου Κατσιαούνη

Bαθιά θλίψη και οδύνη για τον πρόωρο θάνατο του Ρολάνδου Κατσιαούνη

ΕΦΥΓΕ Ο ΡΟΛΑΝΔΟΣ ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗΣ

rolandos
Το ΑΚΕΛ εκφράζει βαθιά θλίψη και οδύνη για τον πρόωρο θάνατο του δόκτορα Ιστορίας και μέλους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Ρολάνδου Κατσιαούνη.
Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης έφυγε χθες νικημένος από την επάρατη αρρώστια σε ηλικία 60 χρόνων.
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο  στις 4 Φεβρουαρίου 1954, σε οικογένεια με πλούσια αγωνιστική παράδοση στις γραμμές της Αριστεράς. Ο θείος του Χρίστος Κατσιαούνης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και στη συνέχεια του ΑΚΕΛ. Ήταν ένας από τα έντεκα μέλη της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ που κατατάχθηκαν εθελοντικά στο στρατό και πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πατέρας του Λοΐζος Κατσιαούνης ήταν επίσης στέλεχος του ΚΚΚ και του ΑΚΕΛ. Γαλουχημένος με τις αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού ο Ρ. Κατσιαούνης εντάχθηκε από νεανικής ηλικίας στις γραμμές του Λαϊκού Κινήματος.
Στα φοιτητικά του χρόνια στην Αγγλία ανάπτυξε αξιόλογη δράση και εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Αγγλίας και μέλος της Γραμματείας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων.
Μέλος του ΑΚΕΛ έγινε το 1976. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής του ΑΚΕΛ Βρετανίας και της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού. Στα κομματικά του καθήκοντα ήταν πάντα συνεπής και άψογος. Οι δε παρεμβάσεις του στα σώματα που ανήκε ήταν πάντα σοβαρές, υπεύθυνες και μελετημένες. Ο Ρ. Κατσιαούνης διακρινόταν για τη βαθιά του πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού και τις αξίες που εκφράζει και υπηρετεί το ΑΚΕΛ.
Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης αφιέρωσε τη ζωή του στην ιστορική επιστημονική έρευνα με επίκεντρο την νεώτερη ιστορία της Κύπρου. Ήταν από τους ελάχιστους επιστήμονες που στις μελέτες του εφάρμοζε την μέθοδο του ιστορικού υλισμού για τούτο και τα συγγράμματα του είναι ποιοτικά διαφορετικά από άλλα παρόμοιας θεματολογίας. Σ’ αυτά εκτός των άλλων, αναδεικνύεται και ο ρόλος της Αριστεράς κάτι που κατά κανόνα παραλείπεται ή τυγχάνει διαστρέβλωσης στην νεώτερη κυπριακή ιστοριογραφία. Κορυφαία συγγράμματα  του είναι το βιβλίο Εργασία, Κοινωνία και Πολιτικές στην Κύπρο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και το βιβλίου για την Διασκεπτική 1946-48, που ουσιαστικά καλύπτει όλη την περίοδο της αγγλοκρατίας.
Ο Ρ. Κατσιαούνης ποτέ δεν έκρυψε την ιδεολογικο-πολιτική του ταυτότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και βρήκε πολλές κλειστές πόρτες στη ζωή του και χρειάστηκε να δώσει αγώνες στην επιστημονική του σταδιοδρομία.
Ο Ρ. Κατσιαούνης για αρκετά τώρα χρόνια αφιέρωσε τον ελεύθερο του χρόνο στη συγκέντρωση υλικού και τη συγγραφή της ιστορίας του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ. Ο θάνατος του αφήνει ημιτελή την προσπάθεια και ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην μητέρα του Κυριακούλα και τους λοιπούς συγγενείς. Στην κηδεία του Ρ. Κατσιαούνη από μέρους του ΑΚΕΛ θα εκφωνήσει επικήδειο ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
 
1/07/2014

PREV

Αναγκαία η αποπαγοποίηση θέσεων

NEXT

Xρειάζεται εξαντλητικός διάλογος