Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ογδόντα οκτώ χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ

Ογδόντα οκτώ χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ

 

Σαν σήμερα πριν από ογδόντα οκτώ χρόνια, στις 15 Αυγούστου 1926, μια ομάδα πρωτοπόρων κομμουνιστών, ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Εμπνευσμένοι από τα οράματα της Επανάστασης των Μπολσεβίκων στη Ρωσία και στηριγμένοι στους κομμουνιστικούς πυρήνες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του ’20, οι πρωτοπόροι κομμουνιστές έθεσαν τις βάσεις για να οργανώσουν τους αγώνες της κυπριακής εργατικής τάξης, η οποία υπόφερε από την καταπίεση και την εκμετάλλευση των Βρετανών αποικιοκρατών και της ντόπιας ολιγαρχίας που συνεργαζόταν με τους Βρετανούς.

Στις συνθήκες της μεγάλης φτώχειας, της αμορφωσιάς, των προκαταλήψεων, της καταπίεσης και της βαθιάς παρανομίας της εποχής, οι στόχοι που τέθηκαν από τους ιδρυτές του Κόμματος ήταν πολύ φιλόδοξοι. Οραματίστηκαν ένα Κόμμα ικανό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργατών, της αγροτιάς και της φτωχολογιάς που να μπορεί να καταστήσει την εργατική τάξη πρωταγωνίστρια στους αγώνες των Κυπρίων για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Η ιστορική πορεία των σχεδόν εννιά δεκαετιών του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ έδωσε σάρκα και οστά στους οραματισμούς και τις προσδοκίες των πρώτων κομμουνιστών. Οι αγώνες και οι θυσίες του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ άφησαν ανεξίτηλη  τη σφραγίδα τους σε κάθε πολιτική, κοινωνική και εργατική κατάκτηση στον τόπο μας.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο το 1941 διαδέχθηκε το ΚΚΚ, πρωταγωνιστώντας στους αγώνες του λαού μας ενάντια στην αποικιοκρατία, για ελευθερία, για υπεράσπιση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας στη χώρα, εξελίχθηκε σ’ ένα κομμουνιστικό κόμμα μαζικό, διεκδικητικό και υπεύθυνο. Ένα Κόμμα του οποίου η μεγάλη προσφορά προς την Κύπρο, τους εργαζόμενους και το λαό μας καθολικά αναγνωρίζεται. Το ΑΚΕΛ για δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως μιαμεγάλη σοβαρή πολιτική και κοινωνική δύναμη που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας μας και της προοπτικής των εργαζομένων.

Στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες του λαού μας παραμένοντας όπως πάντα διεκδικητικό και υπεύθυνο.

Από τη μια, για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή που για σαράντα χρόνια παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και αποστερεί από το λαό μας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Για να απελευθερωθεί και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες να γίνονται σεβαστά.

Από την άλλη, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την οικονομική κρίση στην Κύπρο, που προκλήθηκε κυρίως από την κρίση των τραπεζών, οι οποίες φέρουν την ευθύνη γιατί η χώρα μας υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στο μηχανισμό και την Τρόικα. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και όλους όσοι υποφέρουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικα και των κυβερνώντων.

Με την ευκαιρία των ογδόντα οκτώ χρόνων από την ίδρυσή του, το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής στις χιλιάδες των λαϊκών αγωνιστών που με τις θυσίες, τους αγώνες και το αίμα τους δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες ζωής για τον απλό άνθρωπο και έφτιαξαν το μεγάλο οικοδόμημα του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας στον κυπριακό λαό για την έμπρακτη στήριξη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.

12/08/2014


 
 
 
 

PREV

Καταδικάζουμε με οργή και αγανάκτηση τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης ϕάσης της τουρκικής εισβολής

NEXT

Προβληματική στελέχωση των σχολείων και μη επαναδιορισμός εκπαιδευτικών