Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διαπλοκή χειρίστου είδους

Διαπλοκή χειρίστου είδους

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή, Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές

 «Θέλω να επαναλάβω πως η δήλωση μου περί μηδενικής ανοχής σε θέματα που μπορεί να κριθούν ή να εκληφθούν […] ως παραβίαση των Κανόνων χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε, ισχύει και για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη», δήλωνε μετ’ επιτάσεως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τί γίνεται τώρα που η «μηδενική ανοχή» αφορά το σπίτι του;

Από τα γεγονότα που καταγράφει η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές προκύπτουν τα εξής:

  1. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2014 η Ryanair υπέβαλε προσφορά για τις Κυπριακές Αερογραμμές με νομικούς συμβούλους το δικηγορικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  2. Στις 8 Οκτωβρίου 2014 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, τον οποίο συνόδευε στο Προεδρικό ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» κ. Φάνος Φιλίππου. Επομένως τι δεν γνώριζε ο Πρόεδρος; Τον πρώην συνέταιρό του;
  3. Την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο (υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη) κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών να καταβάλει εντατική προσπάθεια για πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
  4. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συναντήθηκε με την Ryanair. Παρόντες ήταν «ο Δικηγόρος κ. Σωτήρης Πίττας […] ως νομικός σύμβουλος της Ryanair, πλαισιωμένος από άλλα τρία πρόσωπα που φάνηκε ότι αποτελούσαν στελέχη του δικηγορικού του γραφείου και τα οποία κατέγραψαν την παρουσία τους». Δύο εξ αυτών με άλλο όνομα από το πραγματικό. Στην ιστοσελίδα του δικηγορικού Γραφείου του κ. Αναστασιάδη φαίνονται τα δύο αυτά πρόσωπα ως εργαζόμενοι στο γραφείο του.
  5. Το ίδιο το δικηγορικό γραφείο με ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου ουδεμία σχέση είχε με την Ryanair. Παρά το ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε στις 8 Οκτωβρίου με την Ryanair στο Προεδρικό, συνοδεία του πρώην συνεταίρου του.

Δυστυχώς για τον κ. Αναστασιάδη τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και είναι αμείλικτα. Ως Πρόεδρος αποφάσισε να πωλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές και το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» εκπροσωπούσε τη Ryanair  ως ενδιαφερόμενο αγοραστή που προεπιλέγηκε. Και αυτό συνιστά διαπλοκή του χειρίστου είδους. Πόσο μάλλον που οι δύο κόρες του είναι συνεταίροι και συνιδιοκτήτες. Αν ο Συναγερμός με την παρόμοια υπόθεση της κας Γιωρκάτζη ζήτησε την παραίτηση της Διοικητού, διερωτόμαστε ποια θα είναι σήμερα η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν και για ανεξάρτητους θεσμούς που συγκάλυψαν την εμπλοκή του γραφείου του Προέδρου, ενώ απορίας άξιον παραμένει το πώς ο Γενικός Ελεγκτής απάλλαξε τον Πρόεδρο από προσωπική ευθύνη.

Δυστυχώς, στα μάτια της κοινωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμικά, πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος.

31/01/2015

PREV

Υπό τις περιστάσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

NEXT

Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα