Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, για την “Ώρα της Γης”

Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, για την “Ώρα της Γης”

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, για την “Ώρα της Γης”

Η Ώρα της Γης έχει καθιερωθεί εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Διεθνή χαρακτήρα όμως με τόσο μεγάλη εμβέλεια έλαβε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα εδώ στον τόπο μας.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2009 δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες πόλεις και κωμοπόλεις, σε 88 χώρες έσβησαν τα φώτα τους για μια ώρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με αυτή τη συμβολική κίνηση, προσπάθησαν να στείλουν μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου ότι μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να συμμετάσχει σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση σήμερα, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα. Αυτό δε σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε τις πραγματικές αιτίες της σημερινής υποβάθμισης του περιβάλλοντος αλλά ούτε και μεταθέτουμε το πρόβλημα σε ατομικό επίπεδο.

Η θέση μας είναι ότι η άσκηση συνεπούς και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής, συνδέεται στενά με ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ανεξαρτησίας. Επίσης ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διεκδίκηση του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού, της ειρήνης. Είναι αξιοσημείωτο, πως ενώ διάγουμε μια περίοδο έντονου προβληματισμού για την ίδια την προοπτική επιβίωσης του πλανήτη, μέχρι και το τέλος ακόμη του 21ου αιώνα, οι διεθνείς ατζέντες που καθορίζονται από τους ίδιους κύκλους που ευθύνονται για το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης, δεν κάνουν ποτέ λόγο για αλλαγή του συστήματος που δημιούργησε και επιτείνει τα προβλήματα.

Η παγκόσμια ομοφωνία για την ανάγκη νέας αειφόρου πορείας για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, προϋποθέτει αλλαγή αυτών των πρακτικών που προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας. Δυστυχώς σήμερα, η έννοια του όρου «αειφόρος ανάπτυξη» χρησιμοποιείται παραπλανητικά. Η αειφόρος ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι μόνο με μια ουσιαστική αλλαγή του καταστροφικού μοντέλου που ακολουθείται σήμερα, θα μπορέσει να επιτευχθεί αποτελεσματικά, αυτό που ο όρος Αειφόρος Ανάπτυξη, επιβάλλει.

Ο Ούγκο Τσάβες είχε πει σε ανύποπτο χρόνο κάτι πολύ χαρακτηριστικό: αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχαν ήδη σώσει. Υπεράνω όλων όμως τα κέρδη τους. Στην κρίσιμη αυτή καμπή της ανθρώπινης ιστορίας, η Αριστερά αποτελεί τη μοναδική πολιτική και κοινωνική δύναμη ελπίδας. Με αυτά τα λίγα και με σύνθημα « Η ώρα της γης είναι τώρα» καλούμε το λαό να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια.

28/03/2015

PREV

Το ΑΚΕΛ είναι αντίθετο στο ξεπούλημα των οργανισμών κοινής ωφέλειας

NEXT

Aναμένουμε την απάντηση της Τράπεζας Κύπρου από που προέκυψε η περιβόητη λίστα