Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Βασικός άξονας των προσπαθειών του Κόμματος για αναβάθμιση της λειτουργίας και δράσης του, προκειμένου να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου, είναι οι τολμηρές και αποφασιστικές αλλαγές σε ό,τι έχει σχέση με το περιεχόμενο και τις μορφές δράσης του σε τοπικό, επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο.

Το σημερινό οργανωτικό μοντέλο οικοδομήθηκε πριν από πολλά χρόνια σε συνθήκες πολύ διαφορετικές. Αναμφίβολα πρόσφερε στο Κόμμα αρκετές επιτυχίες και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Η λειτουργία όμως των σωμάτων και ιδιαίτερα των ΚΟΒ, χρειάζεται να βελτιωθεί για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κατά τρόπο συγκεκριμένο και δημιουργικό, συμπληρώνοντας τα κενά που εντοπίζονται σήμερα, που έχουν σχέση με την ουσιαστικότερη συμμετοχή των μελών και των στελεχών.

Ποια είναι η παρούσα κατάσταση:

Τοπικό επίπεδο (ΚΟΒ)

Η εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές ΚΟ δεν είναι ικανοποιητική. Χρόνο με το χρόνο ατονεί η συμμετοχή, η δράση και η παρέμβαση των κομματικών μελών, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, ενώ εκείνο που απαιτείται είναι να ενεργούν, στα πλαίσια της πολιτικής και των αποφάσεων του Κόμματος, ως πρωταγωνιστές: με πρωτοβουλίες για την προώθηση και επίλυση τοπικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στη λειτουργία του τοπικού συλλόγου, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων της νεολαίας, στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και οικολογικών ζητημάτων. Στοιχεία που περίπου καθορίζουν το πρότυπο του μέλους του Κόμματος.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο να έχουμε ΚΟΒ όπου:

  • Πολλά μέλη μας είναι ανενεργά με μηδενική συμμετοχή στις συνεδρίες των ΚΟ ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
  • Οι συνεδρίες των ΚΟΒ σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται μόνο αν προηγηθεί απόφαση της Κ.Ε. ή της Ε.Ε. με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να μετατρέπονται σε συνεδρίες ρουτίνας, χωρίς ουσιαστική ενασχόληση με θέματα που αφορούν τη δράση της ΚΟΒ στην τοπική κοινωνία. Έτσι μεγάλος αριθμός νέων μελών δεν αφομοιώνεται και στην πορεία του χρόνου αποστασιοποιείται.
  • Πολλά Κομματικά Γραφεία δεν λειτουργούν σε τακτική βάση.
  • Το κύριο βάρος της συμμετοχής στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις και κινητοποιήσεις πέφτει στους ώμους ενός περιορισμένου αριθμού στελεχών μας, ο οποίος παρουσιάζει πτωτική τάση από την αδυναμία μας να αναπληρώνουμε τις όποιες αποχωρήσεις. Με αποτέλεσμα να παρατηρείται κόπωση λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο όγκος δουλειάς συνεχώς αυξάνεται.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα, η οποία βεβαίως δεν είναι μόνο πρόσφατη. Είναι ολοφάνερο ότι με τέτοια προβλήματα, οι πιθανότητες να έχουμε την παρέμβαση που επιδιώκουμε στην κοινωνία είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό η προσπάθεια να την αλλάξουμε θα πρέπει να είναι για μας μονόδρομος.

Τι πρέπει να γίνει:

Το πιο σημαντικό πάνω στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθειά μας είναι να καταστήσουμε τις συνεδρίες των ΚΟΒ ελκυστικές για τα μέλη. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν αποφασίσουμε ότι για τη συζήτηση σοβαρών θεμάτων θα πρέπει να καταστήσουμε στην πράξη τα μέλη του Κόμματος κοινωνούς. Να τους δώσουμε ρόλο, αλλά και λόγο στη λήψη της απόφασης. Με αυτό τον τρόπο αποκτά νόημα αλλά και περιεχόμενο η δράση και η συμμετοχή τού μέλους του Κόμματος.

Είναι κατανοητό ότι οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με υψηλές ταχύτητες και αυτό πρακτικά μας δημιουργεί δυσκολίες. Οφείλουμε όμως να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις.

  • Να γίνει κατανοητό ότι χωρίς συγκεκριμένη δράση δεν αποκτούν δημιουργικό και ουσιαστικό περιεχόμενο οι συνεδρίες των ΚΟΒ.
  • Να έχουμε απαιτήσεις από τις συνεδρίες των ΚΟΒ και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλή προετοιμασία τους αξιοποιώντας την τακτική λειτουργία των κομματικών γραφείων.
  • Είναι ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων να απαντούν σε όλα τα ζητήματα που τίθενται από μέλη στις συνεδρίες των ΚΟΒ.
  • Προσεκτικά μεν, αποφασιστικά δε να προχωρήσουμε στην τακτοποίηση των μητρώων μας με στόχο μέχρι το επόμενο Συνέδριο τα μέλη κατά κανόνα να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και τη δράση του Κόμματος. Αφού προηγηθεί επαφή -ζωντανή, ουσιαστική- να διαγράφονται όσα μέλη αδικαιολόγητα δεν είναι τακτοποιημένα με τη συνδρομή τους για σειρά χρόνων. Αδικαιολόγητα σημαίνει, δεν είναι ηλικιωμένοι, άνεργοι, ασθενείς κ.ο.κ. Αυτό βεβαίως θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των μελών. Αλλά τι νόημα έχει να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μελών μόνο στα χαρτιά;
  • Να εγκύψουμε στα πιθανά ιδεολογικά και πολιτικά αίτια της αποστράτευσης αριθμού μελών από τις τάξεις του Κόμματος.
  • Η εγγραφή νέων μελών θα πρέπει να γίνεται με πιο αυστηρά κριτήρια. Να είμαστε βέβαιοι ότι ενδιαφέρονται πραγματικά να γίνουν μέλη και ότι κατανοούν τι σημαίνει να είναι μέλη του Κόμματος. Θα μπορούσαμε, χωρίς να επιστρέψουμε στο θεσμό του δόκιμου μέλους, να εφαρμόσουμε μια πρακτική με την οποία στα πρώτα τρία χρόνια, τα νέα μέλη θα παρακολουθούν επιμορφωτικά μαθήματα πάνω σε οργανωμένη βάση.

Επαρχιακό επίπεδο (Επαρχιακές Επιτροπές, Επιτροπές Υπαίθρου-Πόλης)

Η Επαρχιακή Επιτροπή είναι το ανώτατο κομματικό, καθοδηγητικό όργανο στην επαρχία.

  • Ασχολείται και επιλαμβάνεται θεμάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Κόμματος, αλλά και θεμάτων που έχουν σχέση με τα προβλήματα και την καθημερινή ζωή της επαρχίας. Άρα και η σύνθεσή της θα πρέπει να είναι ανάλογη. Να απαρτίζεται δηλαδή από τα πιο δραστήρια στελέχη, αυτά που αναδεικνύονται μέσα από την καθημερινή δουλειά και την ίδια τη ζωή του Κόμματος. Πολύ περισσότερο ανάλογο θα πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της συζήτησης στις συνεδρίες.
  • Επιβάλλεται επίσης -για όσες ΕΕ δεν το έχουν πράξει- μαζί με την έγκριση του οργανωτικού πλάνου και του προϋπολογισμού, να τίθεται προς έγκριση και ετήσιο πρόγραμμα δράσης.

Ο ρόλος και η χρησιμότητα των Επιτροπών Υπαίθρου και Πόλης αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Τα σώματα, Γραμματείες και Επιτροπές, λειτουργούν με αρκετά προβλήματα, ενώ η δράση τους δεν διαφοροποιείται από τα επαρχιακά σώματα, οργανωτικά ή θεματικά.

Αρκετά από τα μέλη τους είναι ταυτόχρονα και μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών. Αναπόφευκτο μεν, μη αποδοτικό δε. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει και να καταστήσει τη λειτουργία τους πιο ουσιαστική είναι:

  • Να γίνει σαφές ότι πρόκειται για σώματα βοηθητικά ως προς την εκπλήρωση των οργανωτικών και ειδικών στόχων του Κόμματος στην Ύπαιθρο ή στην Πόλη.
  • Να προχωρήσουμε άμεσα σε απλοποίηση των δομών και διαδικασιών τους.
  • Τα σώματα να αποτελούνται εξ οφίκιο από τους Γραμματείς των ΚΟΒ ή και τους Γραμματείς των Συμπλεγματικών Επιτροπών και τους Επιθεωρητές.
  • Οι συνδιασκέψεις να είναι εξειδικευμένες και θεματικές.

Κεντρικό επίπεδο (Κεντρική Επιτροπή)

Η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο καθοδηγητικό σώμα του Κόμματος μεταξύ δύο Συνεδρίων.

Ο τρόπος λειτουργίας της Κ.Ε. μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια βελτίωσης της δράσης του Κόμματος. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κύρια θα βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της ώστε να καταστεί πιο παραγωγική και πιο αποτελεσματική.

Μέλη της Κ.Ε. πρέπει να είναι σύντροφοι και συντρόφισσες, οι οποίοι έχουν ηγετικό ρόλο στις διάφορες πτυχές της ζωής και της δράσης του Κόμματος. Που συμμετέχουν αποφασιστικά όχι μόνο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά και στην καθημερινή υλοποίησή τους που συνδέουν άμεσα την πολιτική καθοδήγηση με την καθημερινή δράση σε όλες της τις εκφάνσεις.

Έχοντας αυτά υπόψιν, είναι σημαντικό η διαδικασία εκλογής των μελών της Κ.Ε. να διασφαλίζει όσο γίνεται περισσότερο, ότι θα εκλέγονται σύντροφοι και συντρόφισσες, οι οποίοι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και που η συμμετοχή τους στην Κ.Ε. θα είναι η ωφελιμότερη για το κόμμα. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντικών στελεχών στο σώμα.

PREV

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ

NEXT

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ