Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η απαίτησή μας για εμπέδωση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής δεν μπορεί παρά να αντανακλά και στη λειτουργία του Κόμματος, αφού έτσι αποδεικνύεται στην πράξη η υπεροχή της συλλογικότητας έναντι της ατομικότητας και η δύναμη της συλλογικής δράσης. Αν τα μέλη δεν νιώθουν -ορθά ή λανθασμένα- ότι η φωνή τους ακούγεται και ότι είναι οι νοικοκύρηδες του Κόμματος, τότε αναπόφευκτα δημιουργείται έλλειψη ενδιαφέροντος για τις κομματικές διεργασίες και ψυχική απόσταση ανάμεσα στο μέλος και το Κόμμα.

  • Βοηθητικό για την ουσιαστική συμμετοχή των μελών είναι η πλήρης πληροφόρηση για τη δράση του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στη δράση του Κόμματος. Προς την κατεύθυνση αυτή το Κόμμα θα πρέπει να αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του -π.χ. διαδίκτυο- πέραν των ενημερώσεων που γίνονται στις συνεδρίες των ΚΟΒ.
  • Υπάρχουν θέματα για τα οποία, παρ’ όλη τη δυνατότητα απόφασης από τα ανώτερα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος, είναι απαραίτητη μια ευρύτερη διαβούλευση και στάθμιση της άποψης των μελών του Κόμματος. Στο παρελθόν το κόμμα αξιοποίησε διάφορες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται κατά καιρούς μορφοποιημένα ερωτηματολόγια ή ακόμα για σοβαρά θέματα, ψηφοδέλτια όπου θα καταγράφεται η θέση των μελών.
  • Η δυνατότητα ελέγχου της δράσης των καθοδηγητικών σωμάτων από τα μέλη είναι επίσης συστατικό της δημοκρατικής λειτουργίας. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί διαδικασία ετήσιας πολιτικής ενημέρωσης της Κ.Ε., η οποία να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις ΚΟΒ.
  • Τέλος, σημαντική είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης πρωτοβουλίας από τις οργανώσεις του Κόμματος, ιδιαίτερα σε τοπικό αλλά και περιφερειακό ή επαρχιακό επίπεδο.
PREV

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

NEXT

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ