Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Κατά διαστήματα στο Κόμμα μας και ιδιαίτερα στο κομματικό σύνολο παρεισφρέουν τάσεις και συμπεριφορές που είναι απότοκο αστικών επιδράσεων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το Κόμμα γίνεται δέκτης ιδεών και προτάσεων για αναθεώρηση της ιδεολογίας και της πολιτικής του. Δεχόμαστε παραινέσεις όπως το Κόμμα αναθεωρήσει αρχές και θέσεις του ως Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα -το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τον προλεταριακό διεθνισμό, τον αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό χαρακτήρα του ή ότι το Κόμμα έχει εκπληρώσει και ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο και οφείλει να προσαρμοστεί στα «νέα δεδομένα».

Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστούν τα ΜΜΕ, το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, νεοφανείς οργανισμοί δεξαμενών σκέψης και πολιτικοί παράγοντες. Κυρίαρχος σκοπός και στόχος, το ΑΚΕΛ να μετατραπεί σε ένα Κόμμα ρηχό, πλαδαρό, σοσιαλδημοκρατικό.

Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε, ιδιαίτερα σε περιόδους που η πίεση πάνω στο Κόμμα είναι μεγάλη, αντιμέτωποι με απόψεις που, χρησιμοποιώντας μια «επαναστατική» φλυαρία και κενολογία, οδηγούν το Κόμμα σε απομόνωση από τις λαϊκές μάζες επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της επαφής με όσους είναι ήδη πεισμένοι.

Είναι γι’ αυτό που έχει τεράστια σημασία το Κόμμα να τηρεί πολιτικές που να μην παραβιάζουν τις αρχές του.

Πέραν αυτών, αστικές και μικροαστικές νοοτροπίες επηρεάζουν μέλη του Κόμματος, σε συνήθειες, πρακτικές και πολιτικές συμπεριφορές. Ο ατομικισμός και ο παραγοντισμός στη ζωή μας, το «εγώ» και «υπερεγώ», η αυτοπροβολή, η υποτίμηση και υποβάθμιση της οργανωμένης ζωής στο Κόμμα είναι μερικές τέτοιες συμπεριφορές. Ακόμα, παρατηρούνται ολισθήματα σε κεφαλαιώδη ζητήματα για το Κόμμα μας, όπως η ηθική, η διαφθορά, η διαπλοκή. Πρόκειται για μείζονος σημασίας αρχές που δυστυχώς, ιδιαίτερα τελευταία, δέχονται πλήγμα.

Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:

  • Συνεχής και ποιοτική ενίσχυση του πολιτικού και ιδεολογικού υπόβαθρου των μελών και στελεχών. Να επαναφέρουμε στη ζωή του Κόμματος την αυτομόρφωση.
  • Λήψη μέτρων για ενεργό συμμετοχή στην οργανωμένη ζωή του Κόμματος, αρχίζοντας από τη λήψη αποφάσεων μέχρι την εφαρμογή τους.
  • Αποφασιστική άσκηση ελέγχου, με βάση το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας, από τα συλλογικά όργανα του Κόμματος.
  • Έγκαιρη και αποφασιστική αξιολόγηση συμπεριφορών με βάση τους κανόνες της κομματικής ηθικής και ενημέρωση σχετικά των μελών του Κόμματος, ως μέρος της ζωής του Κόμματος και της διαδικασίας κριτικής, αυτοκριτικής και δημιουργικού ελέγχου.
  • Απόρριψη και απόκρουση κάθε φαινομένου προσωπικής επικράτησης ή ανέλιξης τόσο στο Κόμμα όσο, ιδιαίτερα, σε πολιτειακά αξιώματα.
  • Λήψη μέτρων από τα συλλογικά όργανα του Κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό του Κόμματος, κατά τις εκλογικές διαδικασίες ή και κατά την περίοδο που προηγούνται εκλογών, τα οποία να συμβάλλουν στην αποτροπή της διεύρυνσης τέτοιων φαινομένων.
PREV

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

NEXT

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Κ.Ε.