ΕΙΣΑΓΩΓΗ

O πρωτοποριακός ρόλος του Κόμματός μας δεν κατοχυρώνεται αυτοπροσδιορίζοντας τον εαυτό μας ως πρωτοπορία της κοινωνίας, αλλά κερδίζεται, επαναβεβαιώνοντας αυτόν το ρόλο συνεχώς μέσα από την οργάνωση, την καθοδήγηση και τη διεξαγωγή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του λαού.

Το Κόμμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο όχι μόνο με την ίδρυση και την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με όλα τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το Αγροτικό Κίνημα, το Συνεργατικό Κίνημα, το Κίνημα της Νεολαίας, το Κίνημα των Γυναικών, το Κίνημα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος, ως οι μαζικές μετωπικές επάλξεις που με την πολιτική και οργανωτική στήριξη του Κόμματος, έδωσαν αμέτρητους αγώνες για τη διεκδίκηση καλύτερης ζωής για τον κυπριακό λαό.

Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του Κόμματος μέσα στα διάφορα οργανωμένα κινήματα και ομάδες ενδιαφέροντος έχει αδυνατίσει. Οι εξελίξεις -τεχνολογικές, κοινωνικές, μορφωτικές κ.λπ.- προκαλούν έκρηξη όσον αφορά την εμφάνιση κινημάτων ή ομάδων ενδιαφερόντων.  Αυτή την έκρηξη δεν την έχουμε πλήρως παρακολουθήσει. Ούτε μπορούμε να ισχυριστούμε με κατηγορηματικότητα ότι η σφραγίδα του Κόμματος είναι το ίδιο έντονη όπως στο παρελθόν, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δράσης.

Ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής του Κόμματος στους κοινωνικούς αγώνες έχει η λειτουργία της ΚΟ Βάσης. Η ΚΟ Βάσης, οργανωμένα και συλλογικά, μπορεί και πρέπει να οργανώνει και να παρακολουθεί την παρουσία και στήριξη του Κόμματος στους καθημερινούς αγώνες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, αποφασιστικής σημασίας είναι η ξεχωριστή δράση των μελών του Κόμματος. Πρέπει να ενεργούν και να συμμετέχουν ώστε να μεταφέρουν στο μαζικό Κίνημα τη φιλοσοφία του Κόμματος, να λειτουργούν έτσι ώστε με το παράδειγμά τους να αναγνωρίζεται στο πρόσωπό τους ο πρωτοποριακός ρόλος του Κόμματός μας.

Δεν νοείται ΑΚΕΛιστής αδιάφορος και ουδέτερος στους αγώνες που αναπτύσσονται στον κοινωνικό του περίγυρο.

PREV

Η δική μας επικοινωνιακή πολιτική

NEXT

Εργατικό Κίνημα