Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αγροτικό Κίνημα

Αγροτικό Κίνημα

Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, η αγροτική οικονομία καλείται να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο. Ήδη παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα, στη γεωδιατροφική αλυσίδα παραγωγής και γενικά στην αξιοποίηση των πολύπλευρων οικονομικών δυνατοτήτων της Υπαίθρου, όπως είναι ο αγροτουρισμός, η πολιτιστική δημιουργία και το περιβάλλον. Παρατηρείται αύξηση στο μερίδιο του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ και αύξηση στην εξαγωγή γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα, το σύστημα λειτουργίας της αγοράς εξακολουθεί να οδηγεί στην εκμετάλλευση του αγρότη. Οι εξελίξεις στο χώρο του Συνεργατισμού επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση των αγροτών.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τη στήριξή του στον αγώνα του Αγροτικού Κινήματος αναλαμβάνοντας ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες περιορισμού των εκμεταλλευτικών κατεστημένων.

Το οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και στις σημερινές συνθήκες η αναβάθμιση του ρόλου του και τα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία και γενικά για την κοινωνία. Γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για την περαιτέρω συμμετοχή του Αγροτικού Κινήματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την αγροτική πολιτική.

Το ΑΚΕΛ όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα μπροστάρης στους αγροτικούς αγώνες μαζί με την οργάνωση των αγροτών, την ΕΚΑ. Σήμερα προέχει η αναβάθμιση της συμμαχίας εργατών και αγροτών στον ανειρήνευτο ταξικό αγώνα ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο των πολυεθνικών εταιρειών.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η προάσπιση της κοινωνίας από τις πολιτικές λιτότητας και φτώχειας, της σύγχρονης τοκογλυφίας και του ξεκληρίσματος. Χρειάζεται να αναδειχθεί η ανάγκη για συνεταιριστικές οργανώσεις στην υπηρεσία του αγρότη, οι οποίες θα είναι εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του.

Η πείρα που διαθέτει το Αγροτικό Κίνημα χρειάζεται να αξιοποιηθεί σε πιο μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της καινοτομίας, σε έξυπνες εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και προάσπισης των συμφερόντων των διαφόρων κλάδων της φυτικής και ζωικής παραγωγής, της παράκτιας αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας. Το ΑΚΕΛ θα στηρίζει την ΕΚΑ και γενικά το Αγροτικό Κίνημα στην προσπάθεια για ένα ευρύ Κοινωνικό Κίνημα αμφισβήτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε συνεργασία με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Αυτό επιτυγχάνεται με την καθημερινή σκληρή, μεθοδική δουλειά ανάμεσα στις πλατιές μάζες των αγροτών και γενικά των κατοίκων της Υπαίθρου. Είναι εξαιρετικής σημασίας να κερδηθεί η μάχη της οργανωμένης προσωπικής επαφής προωθώντας προς επίλυση με ευέλικτους χειρισμούς, τα εξειδικευμένα προβλήματα που απασχολούν τους διαφόρους κλάδους και τους κατοίκους της Υπαίθρου.

PREV

Εργατικό Κίνημα

NEXT

Κίνημα Μικρομεσαίων