Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κίνημα Μικρομεσαίων

Κίνημα Μικρομεσαίων

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η εγκληματική πολιτική του τραπεζοχρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, την οποία αποτελούν οι μικρές και μεσαίες, οικογενειακές ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις.

Χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έβαλαν λουκέτο. Στο σύνολό τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα από τη μείωση του κύκλου των εργασιών τους, την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης και τα αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και από τα μνημονιακά μέτρα.

Ένας από τους στόχους της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση είναι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός που στατιστικά καταγράφεται, από τη μια να κλείνουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και από την άλλη να αυξάνεται ο αριθμός και τα κέρδη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων εμπορικών πολυκαταστημάτων.

Η κατάργηση ουσιαστικά των ρυθμισμένων ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και η εφαρμογή της πολιτικής των διαταγμάτων, είναι ένα από τα παραδείγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των κυβερνώντων, που αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για αντιμετώπιση και αναστροφή της υφιστάμενης καταστροφικής πορείας, το ΑΚΕΛ στηρίζει δυναμικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Κινήματος των Μικρομεσαίων όπως αυτό εκφράζεται, κατά κύριο λόγο, μέσα από την οργανωμένη τους έκφραση, την ΠΟΒΕΚ. Το ΑΚΕΛ εργάζεται ώστε να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των μεσαίων στρωμάτων όπως:

  • Δημιουργία και λειτουργία κρατικού χρηματοδοτικού φορέα με στόχο τη διοχέτευση της αναγκαίας ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Χρηματοδότηση των ΜμΕ από το τραπεζικό σύστημα με όρους και κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητές τους.
  • Προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης από εκποιήσεις – κατασχέσεις.
  • Μείωση των ενοικίων.
  • Τερματισμός της ελευθεροποίησης των ωραρίων.
  • Αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών για αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και αποτροπή μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών φαινομένων.
  • Προώθηση προγραμμάτων στήριξης και χορηγιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από Ευρωπαϊκά Ταμεία και εθνικούς πόρους.
  • Προώθηση νομοθετικής κατοχύρωσης επαγγελμάτων και ειδικοτήτων.
  • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της Οργάνωσης των Μικρομεσαίων και διεύρυνση της συμμετοχής της στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για την προώθηση και υλοποίηση των πιο πάνω θέσεων επιβάλλεται η ενότητα δράσης των μικρομεσαίων στρωμάτων με το σύνολο των εργαζομένων. Η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση των αντιλαϊκών μέτρων μέσω ενός ενιαίου μετώπου, συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδέσμων, φορέων και κινημάτων μπορεί και πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες αντίστασης και προάσπισης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ο ρόλος του Κόμματος, των στελεχών και μελών του σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι πρωτοποριακός, αποφασιστικός και καθοριστικός.

Η διεκδίκηση, η προβολή και η επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των μεσαίων στρωμάτων επιβεβαιώνει τη συγγένεια συμφερόντων μεταξύ εργαζομένων-αγροτών-μεσαίων. Η περαιτέρω ενίσχυση αυτής της ορθής πολιτικής εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

 

PREV

Αγροτικό Κίνημα

NEXT

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ