Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα της Νεολαίας στην πράξη και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή. Αποδεικνύεται από τους μακρούς και συνεχείς αγώνες που δώσαμε και τις κατακτήσεις που πετύχαμε για τη νέα γενιά. Μαζί με τη νέα γενιά δώσαμε πολλούς αγώνες. Μαζί με τη νέα γενιά συνεχίζουμε να διεκδικούμε για τους νέους μας.

Διεκδικούμε περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού, θεσμικού και πολιτικού ρόλου της νέας γενιάς. Το σύστημα θεοποιεί το κέρδος, επιβάλλει τον ατέρμονο ανταγωνισμό, τον ατομικισμό και τον εγωισμό και εντείνει το φαινόμενο της απαξίωσης και της αποπολιτικοποίησης. Είναι γι’ αυτό που η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας και μέσα από αυτούς, η συμμετοχή τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, είναι σημαντική. Είναι σ’ αυτούς τους χώρους, είναι μέσα από τους αγώνες, που γίνεται συνείδηση ότι τίποτα δεν χαρίζεται, τα δικαιώματα κατακτώνται με συλλογική διεκδίκηση.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού πλήττουν την κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου. Ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής είναι η νέα γενιά. Οι πολιτικές λιτότητας υποβαθμίζουν την Παιδεία και τις συνθήκες εργασίας. Η αντι-αναπτυξιακή πολιτική των κυβερνώντων προκαλεί ανεργία, η οποία ανάμεσα στους νέους έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πολλοί από τους νέους μας υποχρεώνονται να ξενιτευτούν προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί νέοι και νέες που αποπερατώνουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό επιλέγουν να μην επιστρέψουν στην Κύπρο, γιατί δεν βλέπουν μπροστά τους καμία προοπτική. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μια χώρα από το να απογοητεύει τους νέους της. Και δυστυχώς αυτό γίνεται σήμερα και η ευθύνη των κυβερνώντων γι’ αυτό το αρνητικό γεγονός είναι πολύ μεγάλη.

Το όραμα του ΑΚΕΛ για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, οι θέσεις του ΑΚΕΛ για έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, καθιστούν το Κόμμα αντικειμενικό σύμμαχο του νεολαιίστικου κινήματος. Με τη δράση μας πρέπει να μετουσιώσουμε αυτή την αντικειμενική συμμαχία σε κοινή δράση με τους νέους και τις νέες. Το ΑΚΕΛ πάντοτε διεκδικούσε για τη νέα γενιά και σ’ αυτό οφείλονται οι περισσότερες των κατακτήσεών της. Με τους κοινούς αγώνες και διεκδικήσεις τους, το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Νεολαίας καλούνται να αναγεννήσουν την ελπίδα στους νέους και τις νέες μας.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς του τόπου μας. Συστρατεύεται και αγωνίζεται μαζί της.

  • Φοιτητικό Κίνημα

Η στήριξη των μαζικών φορέων του Φοιτητικού Κινήματος (Π.Ο.Φ.ΕΝ – Φ.Ε.) υπήρξε και παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεών μας, στο Φοιτητικό Κίνημα. Με γνώμονα πάντοτε το καλό του οργανωμένου Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος και με μοναδικό στόχο την ύπαρξη ενός υγιούς, αυτόνομου, ενωμένου, διεκδικητικού Φοιτητικού Κινήματος, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων. Η Π.Ο.Φ.ΕΝ με τις σωστές και δημοκρατικές της δομές και λειτουργία, με το διεκδικητικό χαρακτήρα της, αποτελεί το εχέγγυο για ένα Φοιτητικό Κίνημα που θα παλεύει με συνέπεια για τα δίκαια των φοιτητών και του λαού μας.

  • Μαθητικό Κίνημα

Το Μαθητικό Κίνημα κέρδισε το 1994 μετά από μακροχρόνιους αγώνες τη νόμιμη έκφρασή του σε όλα τα επίπεδα και τη νομιμοποίηση της εκλογής και λειτουργίας της Παγκύπριας και των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών (ΠΣΕΜ και ΕΣΕΜ).

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ολόπλευρα την ΠΣΕΜ, ως το μαζικό φορέα του Μαθητικού Κινήματος, με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη ενός αυτόνομου, ενωμένου, μαζικού, διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος που παλεύει με συνέπεια για τα συμφέροντα των μαθητών.

Μετά από 20 χρόνια θεσμικής κατοχύρωσης των Συντονιστικών, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την πολιτεία και η ελεύθερη δράση στα σχολεία των Μαθητικών Οργανώσεων αφού μέσω τους κατοχυρώνονται δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητών και η ελευθερία έκφρασης και διαμορφώνονται άνθρωποι πολιτικοποιημένοι, με κριτική άποψη για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

  • Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Το ΑΚΕΛ και γενικότερα το Λαϊκό Κίνημα είχε πάντοτε στις προτεραιότητές του το παιδί και τις ανάγκες του. Η δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων, από την ίδρυσή του το 1960, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αγωνίζονται ενάντια στην αδικία και το φασισμό και να τους δώσει ευκαιρίες ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερού τους χρόνου, γνωριμίας με τον πολιτισμό μας και ανάπτυξης κοινωνικής δράσης.

Παρά το γεγονός ότι τα Εδονόπουλα έχουν κινηματικό χαρακτήρα και απευθύνονται πλατιά στην κυπριακή κοινωνία, εντούτοις δεν έπαψε ποτέ να έχει ζωτική σημασία η στήριξη και η ενίσχυση της μαζικότητας του Κινήματος από τις Κομματικές Ομάδες και τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος.

Το ΑΚΕΛ εξειδικεύει και αναπτύσσει την πολιτική του προς όφελος της νεολαίας κυρίως διαμέσου της ΕΔΟΝ. Στην ΕΔΟΝ το Κόμμα μας επιμερίζει ιδιαίτερη προσοχή. Μέσω της το Κόμμα μας μπορεί να φτάνει οργανωμένα στη νέα γενιά. Να μεταφέρει τις πολιτικές του προτάσεις, το όραμά του για την κοινωνία.

Η ΕΔΟΝ οργανώνει τη νέα γενιά και την κινητοποιεί για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Η διεκδικητική δράση αποτελεί συστατικό στοιχείο της φιλοσοφίας της ΕΔΟΝ για το Κίνημα της Νεολαίας. Είναι μέσα από αυτή τη φιλοσοφία που επιτυγχάνεται η ανάδειξη και επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τη νέα γενιά του τόπου μας.

Η ΕΔΟΝ αποτελεί το πιο προοδευτικό και μαχητικό κομμάτι της νεολαίας του τόπου μας. Είναι η εφεδρεία του Κόμματος και ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη ενός πλατιού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κινήματος ανάμεσα στη νέα γενιά. Το ΑΚΕΛ στηρίζει την ΕΔΟΝ και της παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίζει απρόσκοπτα τη δράση της. Αυτή η στήριξη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο. Πρέπει να εκτείνεται και σε τοπικό επίπεδο.

Οι ΚΟΒ πρέπει να έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την έμπρακτη στήριξη της δράσης των τοπικών οργανώσεων της ΕΔΟΝ σε όλες της τις εκφάνσεις. Οι ΚΟΒ πρέπει να εμπιστεύονται περισσότερο τους νέους και νέες ΕΔΟΝίτες/ΕΔΟΝίτισσες στην ανάπτυξη της τοπικής δραστηριότητας και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών. Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για οργάνωση νέων εργαζομένων στις ΚΟΒ, συνεχίζουν να παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες, οι ΚΟΒ θα πρέπει να προσδώσουν στη δράση τους εκείνη την ποιότητα και το περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα εμπλέκοντας και οργανώνοντας τους νέους μας στη δράση του Κόμματος.

PREV

Κίνημα Μικρομεσαίων

NEXT

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ