Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η γυναίκα της Κύπρου, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει με τους αγώνες του Γυναικείου Κινήματος, υστερεί ακόμα σε μια σειρά από τομείς. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη από την πρώτη της μέρα επιβεβαίωσε ότι ο συντηρητισμός και ο νεοφιλελευθερισμός της δεξιάς είναι αντίπαλος των γυναικών και των αιτημάτων τους. Το Γυναικείο Κίνημα, διεθνές και κυπριακό, μέσα στις σημερινές συνθήκες καλείται να αντεπεξέλθει με περισσότερη αποφασιστικότητα στις προκλήσεις της εποχής.

Η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων περιορίζει περαιτέρω τις δυνατότητες της σύγχρονης γυναίκας να δραστηριοποιηθεί πολιτικά και συνδικαλιστικά, να ενταχθεί στην οργανωμένη πάλη, να προσεγγίσει το Λαϊκό και το Γυναικείο Κίνημα και τη δράση του. Παράλληλα, τα βήματα προόδου στην κοινωνική θέση της γυναίκας που επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δημιουργήσει στη συνείδηση πολλών γυναικών, ιδιαίτερα των νέων, τη στρεβλή εντύπωση ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών έχει ήδη επιτευχθεί. Ότι το όλο ζήτημα εξαντλείται στην εκλογή γυναικών σε πολιτειακά αξιώματα. Ότι οι διάφορες μορφές διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας δεν συνδέονται με το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα ή ακόμα ότι η γυναικεία χειραφέτηση μπορεί να κατακτηθεί σε προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο και όχι με τους αγώνες του οργανωμένου Γυναικείου Κινήματος. Πρόκειται για αντιλήψεις και ιδεολογήματα που ευδοκιμούν ιδιαίτερα μέσα στην Ε.Ε. και τα οποία σπρώχνουν συνειδητά τις γυναίκες στην αποπολιτικοποίηση και την αδράνεια.

Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι η χειραφέτηση της γυναίκας και η ισοτιμία των φύλων παραμένει όραμα και όχι πραγματικότητα. Οι διάφορες μορφές διακρίσεων, καταπίεσης και ανισοτιμίας των γυναικών παραμένουν βαθιά ριζωμένες ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες σύγχρονες κοινωνίες. Η αλήθεια είναι επίσης ότι παρότι υπάρχουν μορφές ανισοτιμίας που έχουν διαταξικό χαρακτήρα (βία κατά των γυναικών, συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων, αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα), είναι οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που σηκώνουν το κύριο φορτίο της ανισοτιμίας.

Αναμφίβολα, η πλήρης χειραφέτηση των γυναικών και η ισοτιμία των φύλων μπορούν να επιτευχθούν σε όλο το βάθος και πλάτος της ζωής, μόνο μέσα στο σοσιαλιστικό αύριο της ανθρωπότητας. Είναι εξίσου όμως αναμφίβολο, ότι ακόμα και μέσα στις σημερινές συνθήκες είναι εφικτό αλλά και επιτακτικό, μέσα από αγώνες, να προστατευτούν οι κατακτήσεις των γυναικών, να επιλυθούν επιμέρους προβλήματα και να γίνουν νέα βήματα προόδου. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική δράση και αγώνες με θέσεις και αιτήματα για κάθε πτυχή της γυναικείας ανισοτιμίας. Απαιτείται να υπάρχει και να δραστηριοποιείται το αυτοτελές Γυναικείο Κίνημα με ταξικό, προοδευτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για:

  • Εξάλειψη όσων δυσμενών διακρίσεων εξακολουθούν να υπάρχουν σε θεσμούς και νομοθεσίες.
  • Υπεράσπιση της ισότητας, στην εργασία και καταπολέμηση της ανισομισθίας.
  • Κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά μέτρα και υποδομές που θα στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη και την ισότιμη κατανομή των οικογενειακών ευθυνών.
  • Καταπολέμηση των σεξιστικών στερεότυπων στην Παιδεία, στα Μ.Μ.Ε. και στους θεσμούς.
  • Πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.
  • Ενοποίηση των μηχανισμών παρακολούθησης της ισότητας σ’ ένα ενιαίο θεσμό με επαρκείς εξουσίες, πόρους και αρμοδιότητες και αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Η πολιτική προσέγγιση των θεμάτων ισότητας συνδέεται άρρηκτα με τις θέσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του ΑΚΕΛ για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ανατροπή των πατριαρχικών δομών της κοινωνίας.

Η εκπλήρωση του ρόλου του προοδευτικού κινήματος της ΠΟΓΟ μέσα στις σημερινές συνθήκες προϋποθέτει την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του Κόμματος προς το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, στήριξη η οποία πρέπει να εκφράζεται άμεσα με τη συστηματική ενασχόληση των ΚΟΒ με ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του Κινήματος της ΠΟΓΟ, διασυνδέοντας τη δράση του Γυναικείου Κινήματος με την τοπική κοινωνία και τη δράση του Κόμματος.

Στον τομέα των θεμάτων ισότητας δραστηριοποιούνται μια σειρά από εξειδικευμένες οργανώσεις και φορείς, όπως για τη βία, την εμπορία γυναικών κ.ά. Χρειάζεται ακόμα περισσότερο να συστηματοποιήσουμε την επαφή μ’ αυτούς τους φορείς αναζητώντας πεδία κοινής δράσης με στόχο την προώθηση της γυναικείας ισοτιμίας.

Σημαντικό κεφάλαιο για το Κόμμα είναι ο ρόλος των γυναικών μέσα στο ίδιο το Κόμμα. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει παρουσιάζονται κενά και αδυναμίες στο επίπεδο της προσέλκυσης γυναικών στο Κόμμα στο επίπεδο της ενεργούς συμμετοχής τους στην κομματική ζωή και στο επίπεδο της ανάδειξης γυναικείων στελεχών. Τα στερεότυπα, οι αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη για το ρόλο και τη θέση των γυναικών και μέσα στο Κόμμα.

Απαιτείται μεγαλύτερη εντατικοποίηση και συστηματοποίηση της δουλειάς για τα ζητήματα ισότητας μέσα στο κομματικό σύνολο. Η καταπολέμηση των διακρίσεων και η ισότητα είναι στοιχείο του οράματός μας για μια δικαιότερη κοινωνία και αυτό το στοιχείο πρέπει να διαχέεται στην καθημερινή κομματική δράση.

Οι γυναίκες της Κύπρου και του κόσμου ολόκληρου μπορούν να απελευθερώσουν τεράστιες δυνατότητες για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας, αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι συμμέτοχο σ’ αυτή την προσπάθεια.

PREV

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

NEXT

Προσφυγικό Κίνημα