Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κίνημα Ειρήνης

Κίνημα Ειρήνης

Το ζήτημα της υπεράσπισης της ειρήνης είναι το πιο βασικό και φλέγον καθήκον της εποχής μας. Δεν φτάνει όμως να λέμε ναι στην ειρήνη αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του μεγαλύτερου εχθρού της, του ιμπεριαλισμού. Ο αγώνας για επικράτηση και διατήρηση της ειρήνης δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια στους πολέμους, αλλά και αγώνας ενάντια στις συστημικές αιτίες που τους προκαλούν. Η ειρήνη δυναμιτίζεται και υποσκάπτεται από τη φτώχεια, την ανισότητα, την εκμετάλλευση, τα τεράστια ελλείμματα δημοκρατίας.

O ιμπεριαλισμός έχει αποθρασυνθεί ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Αναδεικνύεται όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, του αγώνα των λαών, ως το δικό μας πανίσχυρο όπλο και το αντίπαλο δέος.

Ρόλο στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών διαδραματίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με μια πλούσια παρακαταθήκη για μια αγωνιστική συνέχεια. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), το οποίο πριν τρία χρόνια εκλέχθηκε στη Γραμματεία του Παγκοσμίου, κάτι που ενισχύει τον αγώνα του Κινήματος Ειρήνης στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί στον αγώνα για ειρήνη και αλληλεγγύη και για κατάργηση των επιθετικών στρατιωτικών οργανισμών. Το αντιιμπεριαλιστικό στοιχείο της δράσης του είναι απόρροια της ιδεολογίας του. Γι’ αυτό και το Κόμμα συμμετέχει και στηρίζει τη δράση του ΠΣΕ, με το οποίο διατηρεί σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν στους μακρούς κοινούς αγώνες και κινητοποιήσεις για την κατίσχυση της ειρήνης στην Κύπρο και στον κόσμο.

Σημαντικότατο διαχρονικό καθήκον είναι επίσης το κτίσιμο ισχυρών γεφυρών φιλίας και κοινής αντιιμπεριαλιστικής πάλης με τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Χρέος μας είναι να μαζικοποιηθεί και να πλατύνει το Κίνημα Ειρήνης, αναπτύσσοντας πλούσια και αγωνιστική δράση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της ζωής. Να δοθεί πλούσιο περιεχόμενο δράσης σε μέλη και φίλους του ΠΣΕ, έτσι που να καταστούν πραγματικά ενεργοί φιλειρηνιστές.

PREV

Προσφυγικό Κίνημα

NEXT

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα