Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κίνημα Πολιτισμού

Κίνημα Πολιτισμού

Το Κόμμα και ευρύτερα το Λαϊκό Κίνημα από την αρχή της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης, είχαν στις προτεραιότητές τους την πολιτιστική ανάπτυξη.

Το Κόμμα καθόρισε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις που έχουν ως στόχο την παραπέρα ανάπτυξη του Πολιτισμού προς όφελος του λαού.

Α. Τη διεκδικητική πολιτική απέναντι στην πολιτεία.

Β. Την υπεράσπιση των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών και την ανάδειξη του έργου τους.

Γ. Την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

Δ. Την επιμόρφωση και αυτομόρφωση των κομματικών μελών και στελεχών τους.

Μέσα απ’ αυτή τη δραστηριότητα το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς με τους εργάτες του πνεύματος και της τέχνης, έδωσαν νέα ώθηση στον Πολιτισμό, ανέδειξαν τον προοδευτικό χαρακτήρα του Πολιτισμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν και οδήγησαν τον Πολιτισμό σε νέες κατακτήσεις προς όφελος του λαού και των δημιουργών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ηθικής και κοινωνικής αποδιοργάνωσης, επηρεάζεται και η καθημερινότητα και οι προτεραιότητες των ανθρώπων του Πολιτισμού. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς αντί να θεωρούν αναγκαίο το συλλογικό αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, επιλέγουν τον ατομικό, μοναχικό δρόμο προσπαθώντας να καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής τους.

Η συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον Πολιτισμό είναι περισσότερο από αναγκαία. Ιδιαίτερο ρόλο όμως έχουν να διαδραματίσουν οι πνευματικοί άνθρωποι και στο πλαίσιο των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων. Ιδιαίτερα σήμερα που επιχειρείται πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση, η τοποθέτησή τους δίπλα από το λαό και τους εργαζόμενους ενισχύει τον αγώνα για την πρόοδο και τη δικαιοσύνη.

Είναι ανάγκη να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια που θα ανανεώνει τους δεσμούς των δημιουργών με το Κόμμα και το Λαϊκό Κίνημα και θα σφυρηλατεί δεσμούς και σχέσεις μαζί τους στη βάση του κοινού συλλογικού αγώνα, τόσο για τα προβλήματά τους ως εργαζόμενους – δημιουργούς, όσο και για τα γενικότερα ζητήματα της πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης του τόπου.

Οι ΑΚΕΛιστές δημιουργοί και πνευματικοί άνθρωποι σε συνεννόηση και συντονισμό με το Πολιτιστικό Γραφείο του Κόμματος έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν στην ενεργοποίηση και το σωστό προσανατολισμό των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων που εκφράζουν και εκπροσωπούν τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

PREV

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα

NEXT

Κίνημα Πολυτέκνων