Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι και Φορείς

Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι και Φορείς

Οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και φορείς συγκροτούνται κατά κανόνα σε επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι ασχολούνται με την προσφορά υπηρεσιών. Οι σύνδεσμοι αυτοί αποτελούνται κύρια από αυτοεργοδοτούμενους και έχουν ως αποστολή να διασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των μελών τους, αλλά και να ρυθμίσουν τα πρότυπα άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Ως τέτοιοι σύνδεσμοι και φορείς μπορούν να καταγραφούν, το ΕΤΕΚ, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Ελεγκτών και Λογιστών, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κ.ά.

Η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια και οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση στην κυπριακή κοινωνία έχουν αναβαθμίσει κατά πολύ το ρόλο και την απήχηση των συνδέσμων αυτών.

Η σωστή λειτουργία των συνδέσμων μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας, αφού ο ρόλος τους δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε στενά συνδικαλιστικά ζητήματα, αλλά να επεκτείνεται και σε ευρύτερα ζητήματα του τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Στη βάση αυτής της λογικής, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τέτοιοι σύνδεσμοι πρέπει να λειτουργούν στη βάση αρχών, να έχουν έναν προοδευτικό χαρακτήρα και να υπηρετούν την κοινωνία στο σύνολό της και όχι στενά, ιδιοτελή, προσωπικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα.

Η σχέση που πρέπει να καθιερώσει το Κόμμα με τέτοιους φορείς πρέπει να είναι στενή και αμφίδρομη.

Το κόμμα διασφαλίζει μέσα από αυτή τη σχέση, τη δυνατότητα να εμβολιάζει με μια ταξική, προοδευτική πολιτική το περιεχόμενο και τη δράση των συνδέσμων και φορέων αυτών.

Το ρόλο της επαφής, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω, πρέπει να την αναλάβουν τα αντίστοιχα Βοηθητικά Γραφεία του Κόμματος, τα οποία ασχολούνται με τα ίδια ζητήματα.

Τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος πρέπει να συμμετέχουν με ενεργό τρόπο στους επαγγελματικούς συνδέσμους και φορείς. Όχι με στόχο να ποδηγετήσουν τέτοιους φορείς, αλλά για να συμβάλουν ώστε να έχουν έναν προοδευτικό χαρακτήρα και να υπερασπίζονται τα γνήσια συμφέροντα των μελών τους, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα και όχι στενά προσωπικά ή μικροκομματικά συμφέροντα.

PREV

Κίνημα Συνταξιούχων

NEXT

Διεκδικητική δράση Κινημάτων και ομάδων ενδιαφερόντων