Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διεκδικητική δράση Κινημάτων και ομάδων ενδιαφερόντων

Διεκδικητική δράση Κινημάτων και ομάδων ενδιαφερόντων

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί αρκετές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ως άξονα δραστηριοποίησης είτε προβλήματα που απασχολούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού είτε τη γενικότερη κοινωνική προσφορά και στήριξη προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τέτοιες οργανώσεις είναι οι οργανώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις αναπήρων, οι οργανώσεις και σύνδεσμοι που ασχολούνται με τα προβλήματα παιδιών με ειδικές ανάγκες, οργανώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις, οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα των μεταναστών, το πρόβλημα της βίας στην οικογένεια κ.ά.

Ένα κίνημα με αξιόλογη παρουσία εδώ και μερικές δεκαετίες είναι και το Κίνημα των Εθελοντών, το οποίο διέπεται από ειδική νομοθεσία και λειτουργεί σε παγκύπρια, επαρχιακή και τοπική βάση. Είναι δε σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι πολλά προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού δημιουργήθηκαν και λειτουργούν χάρη στη δράση εθελοντών μέσα από τα Συμβούλια Κοινοτικού Εθελοντισμού ή από εθελοντικές κοινωνικές οργανώσεις.

Η κρίση δημιουργεί και νέες ανάγκες στον τομέα του κοινωνικού αγώνα, όπως είναι το θέμα των εκποιήσεων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξειδικευμένου κινήματος.

Το ΑΚΕΛ χρειάζεται να έχει μια σταθερή, δημιουργική και αμφίδρομη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τις εξειδικευμένες οργανώσεις.

Η οικοδόμηση της σχέσης του ΑΚΕΛ με τα κοινωνικά κινήματα περνά μέσα από το ρόλο και την ενεργό συμμετοχή των ΑΚΕΛιστών σ’ αυτά. Παρουσιάζονται αδυναμίες σ’ αυτή τη σχέση. Έχουμε μέλη και στελέχη που πρωτοβουλιακά συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται σε διαφόρους φορείς, χωρίς όμως να έχουν την αναγκαία συνεννόηση και στήριξη από το ΑΚΕΛ ώστε να επιτυγχάνεται ένας πιο συλλογικός και αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης. Υπάρχει όμως και το φαινόμενο οι οργανώσεις και τα σώματα του Κόμματος σε διάφορα επίπεδα, να υποτιμούν ή να αγνοούν τη δράση αυτών των φορέων.

Είναι φανερό ότι πλέον οι κοινωνικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, η ποικιλομορφία αυτών των οργανώσεων, η πολυπλοκότητα των κοινωνικών προβλημάτων, απαιτούν την έγκαιρη διαμόρφωση ολοκληρωμένων θέσεων και πιο ουσιαστική παρέμβαση για τα εξειδικευμένα κοινωνικά ζητήματα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την περαιτέρω ενασχόληση των Βοηθητικών Γραφείων και τη συγκρότηση σε πιο ολοκληρωμένη και σταθερή βάση ενός βοηθητικού μηχανισμού παρακολούθησης και στήριξης των μελών του Κόμματος που δρουν μέσα στις διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, το οποίο εξειδικευμένα και συστηματικά να ασχολείται με την παραγωγή πολιτικής και την ανάπτυξη της επαφής με τους διαφόρους φορείς και τα κοινωνικά κινήματα.

PREV

Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι και Φορείς

NEXT

Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας