Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Το Κόμμα μας, στην κοινοβουλευτική περίοδο από το 2011 μέχρι σήμερα, είχε την εμπειρία της κοινοβουλευτικής δράσης, τόσο ως κυβερνών κόμμα όσο και ως αντιπολίτευση. Είναι γενικά παραδεκτό ότι το έργο που χρειάζεται και στη μια περίπτωση και στην άλλη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας και η θετικότητά του αντανακλά πολύπλευρα στη δουλειά και δράση του Κόμματος.

Κύριο πολιτικό μας καθήκον είναι η προώθηση της πολιτικής του Κόμματός μας στη συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επανένωσης της πατρίδας, του λαού μας, καθώς και των θεσμών, της οικονομίας και ανάπτυξης του τόπου. Οι επιπτώσεις των οδυνηρών οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων χρόνων δημιουργούν για το Κόμμα, κατά συνέπεια και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις έναντι του λαού μας. Αναγνωρίζοντας τη στήριξη του κυπριακού λαού, καθώς και τις προσδοκίες που προκύπτουν από αυτήν, ειδικά μετά το κούρεμα των καταθέσεων το 2013, θέσαμε ως βασικό στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη χώρα και την οικονομία, μέσω των οποίων θα επανέλθει η ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τον τόπο και το λαό μας και όχι μονοπωλιακά συμφέροντα, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, κ.ο.κ. Επιπρόσθετη, βασική πτυχή της κοινοβουλευτικής δουλειάς είναι η ουσιαστικότερη επαφή μας με τον κόσμο, η επίλυση προβλημάτων, στέλνοντας ταυτόχρονα όμως το μήνυμα ότι αντιπαλεύουμε νοοτροπίες ρουσφετιού και ευνοιοκρατίας στο πλαίσιο μιας αξιοπρεπούς και δίκαιης κοινωνίας. Πρώτιστος στόχος η επίλυση ομαδικών προβλημάτων που απασχολούν κοινότητες, επαγγελματικές ομάδες, οργανώσεις, παθόντες, κ.τ.λ.

Αναμφίβολα, το πολιτικό περιβάλλον είναι αρνητικό, κάτι που δημιουργεί ιδιάζουσες πολιτικές συνθήκες τόσο στο Κοινοβούλιο, καθώς και στον τρόπο που η κοινωνία εκλαμβάνει το ρόλο του Κοινοβουλίου. Η κρίση και τα συνεπακόλουθά της δημιουργούν συνθήκες αρνητικές για την πολιτική δράση. Από την άλλη ενισχύεται ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, φαινόμενα μέσα από τα οποία εκκολάπτονται μεταξύ άλλων ακροδεξιοί σχηματισμοί σε χώρες και Κοινοβούλια. Η Αριστερά έχει καθήκον να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, με πολιτικά επιχειρήματα και δράσεις, αποτελεσματικά, εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση του Κοινοβουλίου για λαϊκισμό, προσωπική προβολή, εξυπηρέτηση ατομικών στόχων, στοιχεία που επισκιάζουν τη θετική παρουσία ακόμη και σε ομαδικό επίπεδο. Πέραν αυτών, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που ο τρόπος, η λειτουργία και οι στόχοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υποβαθμίζουν ή και διαστρεβλώνουν την κομματική μας παρουσία και την προβολή του κοινοβουλευτικού μας έργου.  Έχοντας επίγνωση όλων αυτών, υπογραμμίζεται ότι οι κίνδυνοι από την παρείσφρηση και επικράτηση τέτοιων καταστάσεων και στο χώρο μας, θα ήταν καταστροφή για την εικόνα του Κόμματος που συμπληρώνει σε ένα χρόνο, ενενήντα χρόνια ζωής και δυναμικής δράσης. Για αυτό και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα διαχρονικά οφείλουμε να εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα σε θέσεις και αρχές, με συλλογικότητα, σοβαρότητα, οργάνωση και σεβασμό στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις και βέβαια στον Κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του Σώματος.

PREV

Διεκδικητική δράση Κινημάτων και ομάδων ενδιαφερόντων

NEXT

Ο ρόλος των βουλευτών του Κόμματος