Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η δράση μας στην Ευρωβουλή

Η δράση μας στην Ευρωβουλή

Το ΑΚΕΛ συμμετέχει στη συνομοσπονδιακή ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος του ΑΚΕΛ είναι μια ισχυρή πολιτική ομάδα της Αριστεράς που να στηρίζεται στην ισοτιμία των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, χωρίς ποδηγέτηση από κανένα ευρωπαϊκό κόμμα ή καμία κυρίαρχη τάση.

Το γεγονός ότι ενισχύθηκε ο πλουραλισμός στη σύνθεση της ΕΕΑ/ΒΠΑ δημιουργεί δυσκολίες από τη μια, αλλά από την άλλη ενδυναμώνει την εικόνα της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αντιπροεδρία και η όλη παρουσία του ΑΚΕΛ εντός της ομάδας συμβάλλουν στην αύξηση των συνεκτικών στοιχείων και στην αποτελεσματικότητα στη δράση της ΕΕΑ/ΒΠΑ.

Η ενεργός συμμετοχή μας στην ΕΕΑ/ΒΠΑ, καθώς και η αυτοτελής πολιτική δράση του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μεγάλης σημασίας για το λαό μας. Έχει ως κύριους άξονες:

  • Τη μελέτη των εξελίξεων στην Ε.Ε. και τη διαφώτιση του λαού μας για τις θέσεις του ΑΚΕΛ.
  • Την αντίσταση στις πολιτικές των κυρίαρχων κρατών και κύκλων που επιτίθενται στα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων, ενώ προωθούν συνειδητά την τάση αφαίρεσης κυριαρχίας από τα κράτη-μέλη και διαπραγμάτευσής της από την άρχουσα τάξη και τις ηγέτιδες δυνάμεις στις Βρυξέλλες.
  • Τέλος, την προώθηση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τη διαφώτιση.

Τηρώντας τις αναλογίες των μεγεθών η δραστήρια συμμετοχή της ευρωκοινοβουλευτικής μας ομάδας, σε όλα τα επίπεδα, καθιστά το ΑΚΕΛ πρωτοπόρο κόμμα στον τομέα αυτό.

Παρόλα αυτά, στις σύγχρονες συνθήκες, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Χρειάζεται να μελετούνται από τα Σώματα του Κόμματος οι εξελίξεις ακόμα πιο ολοκληρωμένα, να καταρτίζεται το μέλος του Κόμματος σφαιρικά και να μπορούμε να διεξάγουμε σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου τον αγώνα μας. Να προβάλλεται με μεγαλύτερη συνέπεια και πιο αποτελεσματικά η κριτική και οι προτάσεις μας στα κύρια ζητήματα της Ε.Ε. και να ενσωματώνονται αυτά τα στοιχεία με διαλεκτικό τρόπο στη γενικότερη πολιτική δουλειά του Κόμματος.

PREV

O ρόλος των εκπροσώπων μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

NEXT

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ