Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Τ/κυπριακή κοινότητα και επαναπροσέγγιση

Τ/κυπριακή κοινότητα και επαναπροσέγγιση

Το ΑΚΕΛ εκφράζει εκτίμηση και σεβασμό προς εκείνες τις πατριωτικές δυνάμεις των Τ/κυπρίων, οι οποίες παραμένουν συνεπείς στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες αγωνίζονται για την επίτευξη αυτής της λύσης. Η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας δέχεται επιθέσεις από διάφορες κατευθύνσεις τόσο στην ε/κυπριακή, όσο και στην τ/κυπριακή κοινότητα. Οι δυνάμεις που με συνέπεια τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης έχουμε καθήκον και στις δύο κοινότητες να την υπερασπίζουμε καθημερινά και να υποδεικνύουμε ότι είναι η μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει σε επανένωση της πατρίδας μας.

Στην πάλη για την επανένωση της Κύπρου, η τ/κυπριακή κοινότητα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η Άγκυρα σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει παραγνώριση της τ/κυπριακής κοινότητας και των πολιτικών δυνάμεων που την εκφράζουν. Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της τ/κυπριακής κοινότητας που παραμένουν συνεπείς στη λύση ομοσπονδίας έχουν δυνατότητες να ασκήσουν τη δική τους επιρροή πάνω στην Τουρκία και πάνω στην τ/κυπριακή ηγεσία για να ακολουθήσουν εποικοδομητική πολιτική στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ, σεβόμενο τη διαφορετικότητα και την αυτοτέλεια των πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τους δεσμούς του με κόμματα και οργανωμένα σύνολα που αγωνίζονται για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει επίσης να καλλιεργεί και να αναπτύσσει σχέσεις φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, στοιχείο αναγκαίο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη οποιαδήποτε λύση εξευρεθεί στα χαρτιά.

Η κατοχή και η διαίρεση εμποδίζουν την ομαλοποίηση των σχέσεων Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων. Σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως, η τ/κυπριακή κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορες απειλές ενάντια στην κοινοτική της ύπαρξη. Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει προγράμματα λιτότητας που την ίδια στιγμή μειώνουν την πολιτική αυτονομία των Τουρκοκυπρίων και αμφισβητούν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Η παρέλευση του χρόνου, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους ταύτισης των Τ/κυπρίων με τους θεσμούς του ψευδοκράτους και αφομοίωσης των Τ/κυπρίων από τους εποίκους και γενικότερα από το νέο καθεστώς που επιδιώκει να οικοδομήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα.

Ανεξάρτητα από τα εμπόδια που παρεμβάλλει η κατοχή, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να μελετά και να εισηγείται στην πολιτεία τρόπους διεύρυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες σε όλους τους τομείς. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει και να αντιμάχεται όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρεμβάλλουν εμπόδια στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε Ε/κύπριους και Τ/κύπριους.

Το ΑΚΕΛ ανανεώνει την πρόσκληση του Κόμματος προς τους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας για κοινό αγώνα για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας.

Η πολιτική της επαναπροσέγγισης και η καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, για την εξεύρεση λύσης και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της λύσης που θα συμφωνηθεί. Ως εκ τούτου, το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να είναι σημαιοφόρος της επαναπροσέγγισης και της καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων. Ως ΑΚΕΛ εκτιμούμε τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και τη στήριξη που παρέχουν στην υπόθεση της επαναπροσέγγισης. Τονίζουμε όμως εμφαντικά ότι η επαναπροσέγγιση είναι πρώτιστα καθήκον των ίδιων των Κυπρίων και των οργανώσεων που τους εκφράζουν. Η επαναπροσέγγιση είναι επίσης πρώτιστα πολιτική διαδικασία. Δεν μπορεί να έχει ως αφετηρία και περιεχόμενό της την κοσμοπολίτικη αντίληψη που παραγνωρίζει τα υπαρκτά προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν τα δεδομένα του διαχωρισμού. Αντίθετα πρέπει να προσπαθεί να εμβαθύνει και να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Ο εθνικισμός-σοβινισμός στάθηκε πάντα ο κακός δαίμονας της Κύπρου και το όχημα με το οποίο υλοποιούνταν οι ξένες επιβουλές σε βάρος της χώρας μας. Το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερός και ανυποχώρητος πολέμιος του εθνικισμού-σοβινισμού και όλων εκείνων των ιδεολογημάτων της Ακροδεξιάς που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης όσο και ευρύτερα στο επίπεδο της κοινωνίας.

Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται:

  • Να εργαστούμε πιο συστηματικά για τη δημιουργία ενός κοινού, μαζικού κινήματος ειρηνικού αγώνα για τη λύση του Κυπριακού με τα πιο προοδευτικά μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το κίνημα αυτό θα στοχεύσει να δημιουργήσει πολιτικό κόστος στις δυνάμεις της μη λύσης και στις δυνάμεις που επιδιώκουν λύση σύμφωνη με ξένα προς την Κύπρο συμφέροντα.
  • Να οικοδομήσουμε συμμαχίες και συνεργασίες ανάμεσα σε δυνάμεις στην κυπριακή κοινωνία που αγωνίζονται για την επανένωση του τόπου και δραστηριοποιούνται στον τομέα της επαναπροσέγγισης, αναγνωρίζοντας ότι αρκετές φορές διαφέρουν οι αφετηρίες και οι προσεγγίσεις μας.
  • Να ενισχυθεί και να μαζικοποιηθεί το Κίνημα της Επαναπροσέγγισης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.
  • Να καταπολεμήσουμε πολιτικά και ιδεολογικά τον εθνικισμό-σοβινισμό και τις φασιστικές οργανώσεις, καθώς και τον κοσμοπολίτικο φιλελευθερισμό και να ενισχύσουμε την προσήλωση στην επαναπροσέγγιση, ιδιαίτερα στις γραμμές του Κόμματός μας.
  • Να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το λαϊκό παράγοντα και στις δύο κοινότητες ώστε να δημιουργηθεί πίεση από τα κάτω, για λύση από τους Κυπρίους που να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας.
PREV

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

NEXT

Παγκόσμια οικονομική κρίση