Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Έξοδος από το μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές

Έξοδος από το μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την αναζήτηση προτάσεων συνολικής απεμπλοκής από τις πολιτικές του Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουμε προτείνει έξοδο από το Μνημόνιο με την επιστροφή σε εγχώριο νόμισμα και άλλα παράλληλα μέτρα προστασίας της οικονομίας και του λαού. Με την εισαγωγή εγχώριου νομίσματος, η Κύπρος θα επανακτούσε το δικαίωμα άσκησης της δικής της νομισματικής πολιτικής. Αυτή μας η πρόταση απαιτούσε ωστόσο πολιτική και κοινωνική συναίνεση, πρωτίστως από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία δεν υπήρξε.

Με δεδομένη την αντίθεσή μας με το Μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές που το συνοδεύουν, ως ΑΚΕΛ εξετάζουμε κάθε εναλλακτική επιλογή που θα συμβάλει στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στην κυπριακή κοινωνία.

Αντιπαλεύουμε τη δουλικότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία χρησιμοποιεί το Μνημόνιο ως άλλοθι για να εφαρμόζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ο Συναγερμός για χρόνια επιχειρούσε να επιβάλει. Για να το καταφέρει αυτό, η κυβέρνηση εκβιάζει και απειλεί την κοινωνία και τη Βουλή, γεγονός απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Σε αντίθεση με τις επίπλαστες προσεγγίσεις οικονομικής «άνοιξης» και «εξόδου» της χώρας από το Μνημόνιο που επιμελώς καλλιεργεί η κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ συνεχίζει να παλεύει για την προστασία των κατακτήσεων και την οικονομική ευημερία των εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε τη μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές, αντεργατικές και αντιαναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για οικονομική ανάπτυξη με αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού, διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία του κοινωνικού κράτους.

Επικεντρώνουμε την προσοχή μας για μια πιο δίκαιη κατανομή των οικονομικών και κοινωνικών βαρών με προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η κρίση θα περάσει, θα κάνει τον κύκλο της, όπως όλες οι συστημικές κρίσεις, όμως το ερώτημα είναι τι θα αφήσει πίσω της.

PREV

Κύπρος και Μνημόνιο

NEXT

Η κυπριακή οικονομία και οι προοπτικές ανάπτυξης