Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Φυσικό Αέριο και Ενέργεια          

Φυσικό Αέριο και Ενέργεια          

Η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί μία σημαντική και ελπιδοφόρα προοπτική για την Κύπρο και το λαό μας. Για να υλοποιηθεί ο στόχος της σωστής αξιοποίησης του φυσικού αερίου και της μετατροπής της χώρας μας σε ένα σημαντικό ενεργειακό, περιφερειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται αποφασιστικότητα, σωστή και υπεύθυνη διαχείριση.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ενεργειακή πολιτική που να κατοχυρώνει την ενέργεια ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό. Ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός από το κράτος, της εκμετάλλευσης, εμπορίας και εξαγωγής του φυσικού αερίου, μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η άμεση ανάπτυξη υποδομών και η κατασκευή Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου. Ταυτόχρονα η έλευση και η σωστή διαχείριση φυσικού αερίου θα επιφέρει αισθητή μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ανάπτυξη παράπλευρων βιομηχανιών.

Με βάση την περιβαλλοντική μας πολιτική οφείλουμε να θεσμοθετήσουμε αυστηρούς κανόνες προστασίας στις διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καθώς και στις παράλληλες διαδικασίες που απαιτούνται κατά τη διάρκεια εξερεύνησης και εξόρυξης, που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των κατοίκων του νησιού αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η προοπτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, αυτός είναι και ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους.

Παράλληλα στοχεύουμε:

  • Στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος με την ένταξη φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καταστούμε σταδιακά ενεργειακά αυτάρκεις ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας.
  • Στην ορθολογική, συνετή και αειφόρα εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου έτσι που μέρος των ωφελειών να περάσουν στις επόμενες γενιές.
PREV

Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

NEXT

ΚΡΑΤΟΣ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ