Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για το ΑΚΕΛ, η Παιδεία είναι ένα αδιαπραγμάτευτο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους νέους και τις νέες, να είναι υψηλής ποιότητας και να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, συμμετοχής και επιτυχίας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλους τους νέους και τις νέες. Διαχρονικό μας όραμα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου, που θα καλύπτει ολόπλευρα τις ανάγκες των νέων μας. Ενός σχολείου ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά μας.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων υποστηρίξαμε εδώ και χρόνια την ανάγκη μιας Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η οποία να αντιμετωπίσει τη συντήρηση, τον αναχρονισμό, τον εθνικισμό και την οπισθοδρόμηση, φέρνοντας το καινούργιο και την προοδευτική αλλαγή. Μετά από πολλές δεκαετίες στασιμότητας έγιναν, από το 2005 που ξεκίνησε η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα μετά το 2008, σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρονται η εισαγωγή νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά ένα χρόνο στην προδημοτική, η μείωση των μαθητών στους 25 σε όλες τις τάξεις, η ίδρυση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), η ίδρυση και λειτουργία της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό, η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής και η λειτουργία νέων πανεπιστημίων, η επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, του Ανοιχτού και του Μουσικού Σχολείου και η θεσμοθέτηση του πακέτου στοχευμένων μέτρων φοιτητικής μέριμνας. Μετά την εκλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το 2013, αυτή η πορεία εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος διακόπηκε βίαια. Δυστυχώς, έχουμε επανέλθει στα χρόνια της στασιμότητας ή/και της οπισθοδρόμησης, που χαρακτήριζαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα για πολλές δεκαετίες. Παράλληλα, πάνω από την Παιδεία μας πλανάται η βαριά σκιά της Τρόικας, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τις αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες συνταγές των οποίων υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι οι αλλαγές και τομές στην Παιδεία μας, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, πρέπει να συνεχιστούν για να φέρουν την εκπαίδευση στο ρυθμό των σύγχρονων εξελίξεων. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη δραστική μείωση των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που θα προστατεύει κυρίως εκείνες τις οικογένειες που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε για:

  • Τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού και ανθρωποκεντρικού σχολείου, στο οποίο θα φοιτούν μαζί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ιδιαιτερότητας και δεν θα αποκλείει κανένα παιδί από την απόκτηση όλων των εφοδίων που χαρακτηρίζουν σήμερα ένα μορφωμένο άνθρωπο.
  • Τον τερματισμό της πολιτικής κλεισίματος σχολείων.
  • Υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με άνοιγμα νέων σχολών, τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών και αύξηση των υφιστάμενων θέσεων. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραμένει καμία από τις θέσεις κενή, ούτε για την Κύπρο ούτε για την Ελλάδα.
  • Επαναφορά του κονδυλίου της Κρατικής Φοιτητικής Χορηγίας και του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας στα επίπεδα του 2012 με κοινωνική στόχευση.
  • Αλλαγή του χαρακτήρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μη κερδοσκοπικό, μείωση των διδάκτρων με βάση τα εγκεκριμένα δίδακτρα του 2010-11 και δωρεάν παραχώρηση όλων των αναγκαίων υλικών για παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών.
  • Επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους φοιτητές, δωρεάν μετακίνηση για αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές και κατάργηση των κομίστρων για τα σχολικά λεωφορεία.
  • Καθολική εφαρμογή των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
  • Περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του ολοήμερου σχολείου (προαιρετικού και υποχρεωτικού) και ίδρυση και λειτουργία καλοκαιρινών σχολείων.
  • Αναμόρφωση της λυκειακής βαθμίδας και αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Εκσυγχρονισμό του συστήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία.
  • Διεύρυνση των προγραμμάτων που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ,

 

PREV

ΚΡΑΤΟΣ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

NEXT

ΥΓΕΙΑ