ΥΓΕΙΑ

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στη βάση ενός συνολικού κοινωνικού σχεδιασμού. Οι βασικές αρχές του ΑΚΕΛ για την Υγεία αφορούν την καθολικότητα και ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, το υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας υγείας για όλους, την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση και τέλος τον κεντρικό ρόλο του δημοσίου τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία με το 50% περίπου των συνολικών δαπανών Υγείας να καταβάλλονται απευθείας από τους ασθενείς. Είναι επίσης, η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς Γενικό Σχέδιο Υγείας. Οι δαπάνες για την Υγεία στη χώρα μας υστερούν κατά 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Υγεία, και ειδικότερα ο δημόσιος τομέας, έχει πληγεί με έντονο τρόπο από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές του Μνημονίου και της κυβέρνησης. Η πρόκληση υπερφόρτωσης στο δημόσιο τομέα της Υγείας οδήγησε αναπόφευκτα στη δημιουργία λιστών αναμονής, στις ουρές, στην έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων, στην έξοδο γιατρών και νοσηλευτών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και γενικότερα στην επιδείνωση των λειτουργικών προβλημάτων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, τα προβλήματα στην παροχή της ποιοτικής φροντίδας υγείας συσσωρεύονται.

Η ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οδηγεί στην ύπαρξη διπλών υποδομών και σε σπατάλη πόρων, ενώ μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης, του κόστους της φροντίδας υγείας και της περαιτέρω στροφής των πολιτών στο δημόσιο τομέα, παραμένει αναξιοποίητο και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση, αντί της λήψης μέτρων στήριξης του τομέα της Υγείας, προχώρησε σε σημαντικές περικοπές από τον προϋπολογισμό για την Υγεία. Την ίδια στιγμή επιχειρεί την ανατροπή του σχεδιασμού για το ΓεΣΥ και προωθεί αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και την προοπτική των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι για να αντιμετωπισθούν τα πολλαπλά προβλήματα του τομέα Υγείας, πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας, όπως έχει ψηφιστεί το 2001 και στο οποίο τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα λειτουργίας του.

Το Σχέδιο Υγείας οφείλει:

  • Να δίδει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.
  • Να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ποιοτικής φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και τόπο διαμονής.
  • Να διασφαλίζει το δικαίωμα του ασθενούς να τυγχάνει περίθαλψης από Νοσηλευτήριο της επιλογής του.
  • Να είναι αποδοτικό, να αξιοποιεί πλήρως το υφιστάμενο δυναμικό, να περιορίζει τη σπατάλη πόρων.
  • Να είναι βιώσιμο και να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της λειτουργίας του.

Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ θεωρεί επιτακτική αναγκαιότητα τον εκσυγχρονισμό και την αυτονομία/αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Η αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, γι’ αυτό και η αυτονόμηση/αναδιοργάνωσή τους θα πρέπει να γίνει μελετημένα, οργανωμένα και με ταχείς ρυθμούς, με τρόπο που δεν θα τα παραδώσει στο ιδιωτικό ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Ο δημόσιος τομέας της Υγείας είναι ο ρυθμιστής της λειτουργίας τους Σχεδίου που θα προστατεύει το σύστημα από την ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων και τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας ωφελείας, με καθεστώς δημοσίου δικαίου, ώστε να βρίσκονται κάτω από κοινωνικό και πολιτειακό έλεγχο. Στόχος μας είναι όπως τα νοσοκομεία καταστούν η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και όχι νοσοκομεία για τους λιγότερο προνομιούχους.

PREV

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

NEXT

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ