Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και η ευημερία των ανθρώπων τους υπήρξε διαχρονικά μέλημα του ΑΚΕΛ. Το ενδιαφέρον μας αυτό ανάγεται στα χρόνια της αποικιοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας η παρουσία και το έργο των ανθρώπων της Αριστεράς στις Τοπικές Αρχές υπήρξε αποφασιστικής σημασίας στην καθιέρωση και εμπέδωση του θεσμού.

Τη δεκαετία του ’80 το Κόμμα μας πρωτοστάτησε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό σηματοδοτούσε μια νέα εποχή και δημιουργούσε συνθήκες που θα επέτρεπαν τη δημοκρατική αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή μέσα από τα εκλεγμένα πλέον Δημοτικά Συμβούλια. Η ενασχόλησή τους με μια σειρά ζητήματα, άρρηκτα δεμένα με την πρόοδο και την ανάπτυξη αστικών και περιαστικών περιοχών, καθώς και των κοινοτήτων της Κύπρου, άνοιγε μια νέα εποχή στην κυπριακή κοινωνία.

Μέσα από αυτό τον εκσυγχρονισμό τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός πολυσχιδούς δημιουργικού έργου που άγγιξε όλες τις πτυχές των τοπικών κοινωνιών όπως: πολεοδομικός σχεδιασμός, σημαντικές υποδομές, πολιτιστική αναβάθμιση, περιβαλλοντική φροντίδα, κοινωνική μέριμνα.

Τρεις δεκαετίες μετά, το Κόμμα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για μεταρρύθμιση και παραπέρα εκσυγχρονισμό.

Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή συγκρούεται με τις γενικότερες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η αφαίρεση της πολιτικής εξουσίας και της αυτονομίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η λογική αυτής της πολιτικής οδηγεί το θεσμό σε βαθιά κρίση, σε συρρίκνωση και σε έναν επικίνδυνο συγκεντρωτισμό, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η αχρήστευση ακόμα μιας κατάκτησης που υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον απλό άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Στο όνομα των επιταγών της Τρόικας και ενός οικονομίστικου μοντέλου που σκοτώνει κάθε ικμάδα ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, οι κυβερνώντες τείνουν να περιορίσουν την προσβασιμότητα του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κατ’ επέκταση της άσκησης ελέγχου και λογοδοσίας.

Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει και είναι αναγκαία να γίνει. Αναγκαία όμως και πιο επείγουσα είναι μια ενιαία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται και διεκδικεί μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία:

  • Να εγγυάται τα κοινωνικά αγαθά και τη δημοκρατική έκφραση και συμμετοχή.
  • Να επιτυγχάνει την παραπέρα αποκέντρωση και ενίσχυση των αυτοδιοικητικών οντοτήτων μέσα από συνέργειες και συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών.
  • Να εξελιχθεί μέσα από τη σύσταση και λειτουργία Συμπλεγμάτων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα οποία θα συμμετέχουν κοινότητες και δήμοι μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, με στόχο την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών και τη μετεξέλιξή τους προοπτικά σε ενιαίες δυνατές οντότητες/δήμους.
  • Να ενσωματώνει τη σύσταση και λειτουργία μη αιρετών, πλουραλιστικών, αντιπροσωπευτικών Επαρχιακών Συμβουλίων, τα οποία θα εκπροσωπούν τις Τοπικές Αρχές. Τα Επαρχιακά Συμβούλια θα πρέπει να ασχολούνται με καθορισμένες και πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως:
    • η παροχή πόσιμου νερού και η διαχείριση των συστημάτων αποχέτευσης και των βρόχινων νερών,
    • ο ενιαίος πολεοδομικός σχεδιασμός (ψηφίδα του Σχεδίου ΝΗΣΟΣ) μέσα από μια ενιαία Πολεοδομική Αρχή,
    • η διαχείριση στερεών ή άλλων αποβλήτων.
  • Να διασφαλίζει το συνεχή εκσυγχρονισμό και τη διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού και να συντονίζει την αναπτυξιακή διαδικασία, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας και του πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, της προόδου, του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Όσον αφορά ιδιαίτερα τους πρόσφυγες της Κύπρου, οι εκτοπισμένες Τοπικές Αρχές είναι ο μοναδικός ίσως συνδετικός κρίκος που έμεινε για να φέρνει σε επαφή τους, σκορπισμένους στην Κύπρο και τον κόσμο όλο, κατοίκους της ίδιας κοινότητας ή δήμου και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τη δράση τους.

 

PREV

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

NEXT

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ