ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τόσο ιστορικά, αλλά ιδιαίτερα στις μέρες μας, με αφορμή την οικονομική κρίση, παρατηρείται μια επικίνδυνη αναπτυξιακή στόχευση για «ανάπτυξη παντός είδους και ανεξαρτήτως περιβαλλοντικού κόστους». Βασικές παράμετροι του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ευαίσθητα οικοσυστήματα, περιοχές προστασίας της φύσης και ζώνες προστασίας των παραλιών, το ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον, διαπιστώνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις τίθενται σε κίνδυνο, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν αναπτύξεις.

Η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών κατά τα τελευταία 50 χρόνια επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα η Γη βρίσκεται στα όρια απορρύθμισης, με κίνδυνο την αυτοκαταστροφή της.

Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που διαπνέεται από θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, και των μελλοντικών γενεών σε ένα υγιές περιβάλλον. Υπερασπίζεται την αρχή της προφύλαξης από κάθε πιθανή περιβαλλοντική ζημιά και επιβάρυνση, το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα, την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, τους οποίους και θεωρεί ως συλλογικά, κοινωνικά αγαθά. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαραίτητη θεωρείται η υλοποίηση των πιο κάτω:

  • Σύσταση Φορέα Περιβάλλοντος.
  • Σεβασμός και εφαρμογή όλων των περιβαλλοντικών νομοθεσιών.
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση και Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές.
  • Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων.
  • Αναγνώριση της απαίτησης της κοινωνίας για «Κύπρο Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς».
  • Πλήρης σεβασμός και τήρηση των σχετικών νομοθεσιών για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από έργα, αλλά και Στρατηγικές Εκτιμήσεις των Επιπτώσεων, όσον αφορά Σχέδια και Προγράμματα.
  • Η προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, η σωστή διαχείριση των ορυκτών και υδάτινων πόρων, η προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με στρατηγική μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων και εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων, είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των πολιτών.
  • Ως ΑΚΕΛ τασσόμαστε υπέρ της ενδυνάμωσης της ορθολογιστικής και βιώσιμης αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέρ της κοινωνίας με κύριο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα τα πιο πάνω είναι απαραίτητης σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και βασικές συνιστώσες της αειφόρου ανάπτυξης. Επισημαίνουμε ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής είναι βαθύτατα πολιτικό και ο βαθμός οργάνωσης των δυνάμεων που αντιστέκονται στην καταστροφική πορεία που ακολουθείται, αναμένεται να κρίνει το μέλλον που θα βιώσουν οι επερχόμενες γενιές. Το ΑΚΕΛ θα σταθεί πρωτοστάτης σε αυτό τον αγώνα.

 

PREV

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

NEXT

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ