Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας και η ισοτιμία των φύλων αποτελούν προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Η πραγματική και ουσιαστική ισοτιμία των φύλων είναι ασύμβατη με το καπιταλιστικό σύστημα που βασίζεται στις ανισότητες και την εκμετάλλευση. Όμως το προοδευτικό Γυναικείο Κίνημα, με τους αγώνες του, πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις που άλλαξαν σημαντικά τη ζωή των γυναικών.

Σήμερα, η κρίση και οι πολιτικές που κυριαρχούν στην Ε.Ε. προκαλούν πισωγύρισμα στη θέση της γυναίκας. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ήδη δώσει αρνητικά δείγματα γραφής σε θέματα ισότητας των φύλων.

Εμείς με αφετηρία τη θέση ότι η ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας βρίσκεται στη διπλή -ταξική και φυλετική- εκμετάλλευση της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων, δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ισότητας στην εργασία, την καταπολέμηση της ανισομισθίας και τη στήριξη της γυναίκας στη μητρότητα, αλλά στη φροντίδα των παιδιών, η οποία συνεχίζει δυστυχώς να θεωρείται αποκλειστικά γυναικεία ευθύνη.  Διεκδικούμε -στην Κύπρο και στην Ευρώπη- αύξηση της άδειας μητρότητας και προστασία των εγκύων εργαζομένων από αυθαίρετες απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς. Διεκδικούμε δημόσιους και προσιτούς σε όλους βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς, ποιοτικούς και επαρκείς για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η υποαντιπροσώπευση των γυναικών στη δημόσια ζωή οφείλεται στις προκαταλήψεις, τα κοινωνικά πρότυπα και στις συνθήκες ζωής και δουλειάς της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας, που της στερούν το χρόνο και τις δυνατότητες να εμπλακεί στην πολιτική δράση, το συνδικαλισμό και τους μαζικούς φορείς. Γι’ αυτό το ΑΚΕΛ δεν υποστηρίζει τις λογικές ποσόστωσης, αλλά παλεύει για την κατοχύρωση της ισοτιμίας στην πράξη, κάτι που θα αντικατοπτριστεί στη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί:

  • Την άμεση υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  • Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών, το οποίο θα αντιμετωπίζει όλες τις επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου (σωματεμπορία, διαδίκτυο κ.λπ.).
  • Την επίσπευση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
  • Την ανατροπή των αναχρονιστικών σεξιστικών στερεοτύπων μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας ισοτιμίας στην Εκπαίδευση και τη δέσμευση των ΜΜΕ σε έναν κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με τα θέματα φύλου.
  • Την πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της, συνδυάζοντάς το ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης.
  • Την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών για τα προβλήματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης, της μητέρας, της αγρότισσας, της μετανάστριας, της μονογονεϊκής οικογένειας, για τις αμβλώσεις, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη βία κατά των γυναικών και άλλα σύγχρονα ζητήματα.

 

PREV

ΝΕΟΛΑΙΑ

NEXT

ΑΓΡΟΤΕΣ