ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρίση ανέδειξε για μία ακόμα φορά το ρόλο και τη σημασία της αγροτικής οικονομίας, βασικού συντελεστή του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής βιομηχανίας. Η επίτευξη της διατροφικής αυτάρκειας, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, έχει πρώτιστη πολιτική σημασία, αλλά και έντονο οικονομικό λόγο για την τήρηση αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι γι’ αυτό που η προσοχή της πολιτείας δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε σχέση με την αγροτική οικονομία. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αρχίζει με την ώθηση του πρωτογενούς τομέα, ώθηση που πρέπει να δοθεί όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα και συνθήματα, αλλά με πραγματική στήριξη των γεωργικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών κλάδων.

Η εισδοχή στη διατροφική αλυσίδα, όλο και πιο έντονα, πολυεθνικών μονοπωλίων δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και οξύνει διαχρονικά εγγενή προβλήματα. Η αφαίμαξη από την αγορά κεφαλαίων κίνησης, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας, που παρουσιάζονται οξύνουν και συρρικνώνουν την οικονομική επιφάνεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η πορεία ανάπτυξης της κυπριακής αγροτικής οικονομίας συσχετίζεται άμεσα με τα δημοσιονομικά του κράτους και με τις κατευθυντήριες επιλογές της Ε.Ε., όπως αυτές ήδη διαφαίνονται στο Π.Α.Α. 2014-20. Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της σημερινής κυπριακής κυβέρνησης, ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός για την αγροτική ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2014, όπως και η μείωση των κονδυλιών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, προοιωνίζονται όχι μόνο αρκετές δυσκολίες στον αγροτικό τομέα, αλλά και την πρόκληση αυξημένων προβλημάτων βιωσιμότητας στο μικρομεσαίο αγροτικό οικογενειακό νοικοκυριό.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί αναπτυξιακή πολιτική στον ευρύτερο γεωργικό τομέα μέσω της διοχέτευσης κεφαλαιουχικών επενδύσεων και δημιουργίας σύγχρονων υποδομών και αξιοποίησης των πολύμορφων δυνατοτήτων της υπαίθρου.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι από τους πιο σημαντικούς στόχους και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ άλλων θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα:

  • Ρύθμιση των δομών της εμπορίας και διάθεσης των προϊόντων.
  • Εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών.
  • Εφαρμογή της Συμβολαιακής Γεωργίας, η οποία θα προστατεύει τον αγρότη και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο παραγωγής, διάθεσης, εγγύησης της ποιότητας και ποσότητας.
  • Εξειδίκευση στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων ποιότητας που εντάσσονται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό παγκόσμιο πρότυπο δίαιτας και μια διέξοδο για νέες αγορές.
  • Ένταξη της Κύπρου στις απομακρυσμένες περιοχές της Ε.Ε., οι οποίες συμμετέχουν στον Κανονισμό 1405/06 και 1914/06 σύμφωνα με τον οποίο επιδοτείται το μεταφορικό κόστος των προϊόντων.
  • Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της κυπριακής βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει τις υποδομές σε επίπεδα δυναμικότητας, ασφάλειας και υγιεινής στην παραγωγή, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση για ανάπτυξη.
  • Αξιοποίηση των ευνοϊκών εδαφο-κλιματικών συνθηκών της Κύπρου για βιολογική παραγωγή, παραγωγή φυτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με χαμηλές αρδευτικές ανάγκες (π.χ. αρωματικά φυτά, ελαιοκομία, αμπέλι, χαρούπια) και δυνατότητα δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας για τα εν λόγω προϊόντα. Ανάδειξη της αεροπονίας.
  • Η κυβέρνηση να άρει τη φορολόγηση της καλλιεργημένης γεωργικής γης και των κτηνοτροφικών υποστατικών.
  • Σταδιακή αύξηση του αριθμού και βελτίωση της παραγωγικότητας των ζώων στην αγελαδοτροφία. Στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας περαιτέρω αξιοποίηση φυλών υψηλής παραγωγικότητας, προσαρμοσμένων στις κλιματολογικές συνθήκες.
  • Ενίσχυση των κινήτρων για είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα.

 

PREV

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

NEXT

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ