Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ

Ο επαναπατρισμός απόδημων Κυπρίων, παρά τις κατά καιρούς διακυμάνσεις στους ρυθμούς του, ουσιαστικά δεν έχει σταματήσει ποτέ. Ο επαναπατρισμός συνεπάγεται μια σειρά από δυσκολίες που έχουν να κάνουν κύρια με τη στέγαση, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόσβαση στην Παιδεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους. Ειδικότερα η νέα γενιά επαναπατρισθέντων αντιμετωπίζει κατά κανόνα και το πρόβλημα της γλώσσας.

Η πολιτεία είχε διαχρονικά αναπτύξει μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική για τους επαναπατριζόμενους Κυπρίους, ενώ η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. έχει επιλύσει ορισμένα ζητήματα που αφορούσαν τους επαναπατρισθέντες από χώρες-μέλη.

Το ΑΚΕΛ έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων των επαναπατρισθέντων μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ η διακυβέρνηση Χριστόφια υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των πάγιων αιτημάτων του κινήματος των οργανωμένων επαναπατρισθέντων.

Σήμερα, η οικονομική δυσπραγία του κράτους σε συνδυασμό με τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη (με συγκεκριμένες αποφάσεις που θυματοποιούν τους επαναπατρισθέντες, όπως π.χ. οι προϋποθέσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) απαιτούν ξανά αποφασιστική δραστηριοποίηση για τα ζητήματα των επαναπατρισθέντων, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. Απαιτείται επίσης η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό του κυπριακού επιστημονικού δυναμικού που διαπρέπει στο εξωτερικό.

Το ΑΚΕΛ θα εργαστεί για ενίσχυση των δεσμών του με τους επαναπατριζόμενους Κυπρίους και για προώθηση των προβλημάτων και αιτημάτων τους ενώπιον της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπηρεσίας.

PREV

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

NEXT

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ