Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κοινωνικά φαινόμενα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων αλλά και των πολέμων που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών κρατών, συνεχίζουν να οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε αναγκαστική μετανάστευση.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που πέραν από την εμπορία και την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών, να χάνονται καθημερινά ζωές στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός καλύτερου μέλλοντος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η Κύπρος μέχρι σήμερα αποτελεί χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών, τόσο από τρίτες χώρες όσο και από τις φτωχότερες χώρες-μελη της Ε.Ε. στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας και διαβίωσης. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, επί της παρούσης η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και η αναποτελεσματική διαχείριση των πολυδιάστατων ζητημάτων που συνεχώς προκύπτουν στους τομείς της υποδοχής και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί σωστά τη μετανάστευση στον τόπο μας.

Το ΑΚΕΛ, το κόμμα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή το χρώμα τους, αγωνίζεται για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης και της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Καταδικάζει την εκμετάλλευση των μεταναστών από τους εργοδότες ως φθηνή εργατική δύναμη, καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργατικές νομοθεσίες όπου κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η δύναμη των εργαζομένων στηρίζεται κύρια στην ενότητα και την ταξική συναδέλφωση και ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορεί να επιτευχθεί η ίση μεταχείριση και η προστασία των εργατικών και άλλων δικαιωμάτων.

Το ΑΚΕΛ απαιτεί από την κυβέρνηση να προωθήσει πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί:

  • Άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που να καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται της εισόδου, της παραμονής και της πρόσβασης σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • Ανάληψη συγκεκριμένης δράσης με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία αξιοποιώντας πλήρως κοινοτικά προγράμματα για δημιουργία επαρκών υποδομών ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.
  • Πλήρη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, στο πλαίσιο της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης, για επιστροφή μεταναστών και διαχείριση της άτυπης μετανάστευσης.
  • Βελτίωση της πρόσβασης των μεταναστών στις κρατικές υπηρεσίες.
  • Αναθεώρηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού στη βάση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση με κύριο στόχο την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών.
  • Αποφασιστικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική ή/και εργασιακή εκμετάλλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική καταστολή, η πρόληψη του σοβαρού αυτού εγκλήματος και η προστασία των θυμάτων.
  • Ανάληψη δράσεων ενημέρωσης των μεταναστών και των προσφύγων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
  • «Ειδική συμφωνία δράσης» η οποία να περιλαμβάνει κοινή δράση από μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μέσω μιας κοινής επιτροπής, η οποία να παρακολουθεί και να αναλαμβάνει δράση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαβίωσης και επιβίωσης μεταναστών στη χώρα μας.

 

PREV

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ

NEXT

ΛΟΑΤ ΑΤΟΜΑ