ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Το ΑΚΕΛ αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις τις όποιες πολιτικές και πρακτικές που υπαγορεύουν ή υποθάλπουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Αυτό πηγάζει από την ιδεολογία μας και το χαρακτήρα του Κόμματός μας και αποτελεί για εμάς ιστορικό καθήκον και ευθύνη για το μέλλον. Παλεύουμε για την ισότητα και την ίση μεταχείριση όλων, ανεξάρτητα από τη διαφορά στη φυλή, στο χρώμα, στη γλώσσα και στη θρησκεία. Σήμερα ο ρατσισμός προσπαθεί και πάλι να σηκώσει κεφάλι και μέσω διαφόρων ακροδεξιών οργανώσεων να διεκδικήσει πολιτική έκφραση και πολιτικό ρόλο, πότε ολοφάνερα και πότε συγκαλυμμένα.

Σε περιόδους στις οποίες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι για «όλα φταίνε οι ξένοι». Επικαλούνται τις συνέπειες που δημιούργησε η οικονομική κρίση για να θυματοποιήσουν τους μετανάστες που τάχα «μας κλέβουν τις δουλειές», «επιβαρύνουν τους φορολογούμενους», «ευθύνονται για την αυξημένη εγκληματικότητα» και πολλά άλλα. Το Κόμμα μας και το Λαϊκό Κίνημα όχι μόνο δεν συμμερίζονται, αλλά καταπολεμούν τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Εμείς ως Αριστερά, υποδεικνύουμε το μισάνθρωπο και απάνθρωπο περιεχόμενο του ρατσισμού. Καλλιεργούμε το σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κάθε πολιτισμό. Η ανεργία και η εγκληματικότητα είναι παράγωγα του συστήματος εκμετάλλευσης στο οποίο ζούμε. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την παράνομη μετανάστευση και την πίεση στους μισθούς όλων των εργαζομένων, είναι το κεφάλαιο. Η αντιμετώπιση της επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα σίγουρα δεν είναι η ξενοφοβική περιχαράκωση, αλλά η ενιαία ταξική συνείδηση και η ταξική συναδέλφωση. Η ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων και στην πάλη έτσι που το κεφάλαιο να αναγκάζεται να εργοδοτεί όλους τους εργαζόμενους στη βάση των όρων εργασίας που ισχύουν και για τους ντόπιους.

Το ιδεολόγημα του ρατσισμού καλλιεργείται μέσα στην κοινωνία με πολλούς τρόπους. Το σημαντικότερο καθήκον είναι η αντιρατσιστική διαπαιδαγώγηση και η αποφασιστική αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, όπως:

  • Ενίσχυση των προγραμμάτων αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.
  • Αποφασιστική αντιμετώπιση του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής συμπεριφοράς στη δημόσια σφαίρα. Θα μπορούσε να συμφωνηθεί Κώδικας Δεοντολογίας, ειδικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ως προς το πώς χειρίζονται ειδήσεις και γεγονότα που αφορούν μετανάστες.
  • Εισαγωγή της έννοιας του «ρατσιστικού εγκλήματος» στη νομοθεσία και θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών.
  • Ενίσχυση της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων για παρακολούθηση της αντιμετώπισης μεταναστών από τις κρατικές υπηρεσίες.

PREV

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

NEXT

ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ...