Özker Özgür’ü Anma ToplantIsI’nda

AKEL m.k. Genel Sekreterİ Dİmİtrİs Hrİstofyas

tarafIndan yapIlan konuşma

 

22 Kasım 2006 Çarşamba

------------------------------

 

 

 

    

          Özker Özgür’e duyduğumuz saygıyı ve takdiri ifade etmek için bu akşam burada toplandık. O’nun verdiği mücadeleleri, Kıbrıs’a ve halkına sunduğu büyük katkıyı anmak için bu akşam burada bir araya geldik.

          Yoldaşımız, mücadele arkadaşımız, dostumuz Özker Özgür’ü yitirmemizin üzerinden bir yıl geçti. Ölümü Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk halkımız için büyük bir kayıptır, çünkü Özker Özgür kendi toplumu için ve adamız, ortak vatanımız Kıbrıs için tutarlı bir yurtsever ve ilkeli bir mücadele insanıydı. O, yabancı bağımlılıklardan ve yabancı askeri üslerden kurtulmuş gerçekten bağımsız bir vatan için mücadeleye kendini adamıştı. O, 1977-1979 Doruk Antlaşmaları’na, BM kararlarına ve uluslararası hukuk ilkelerine dayalı iki bölgeli iki toplumlu federal bir çerçevede Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için ve iki toplum arasında siyasi eşitlik için mücadele veren bir kişiydi. Özker Özgür taksimi de, çifte enosisi de kesin bir şekilde ret ediyor ve böylesi bölücü çözümlerin yeni felaketlere yol açacağının altını çiziyordu.

          Bu inancını hiç bir zaman saklamıyordu. İçinde bulunulan dönemlerden ve koşullardan bağımsız olarak, inandıklarını korkusuz bir şekilde ilan edip savunuyordu. İtiraf etmek gerekir ki, Özker Özgür yaşamının büyük bir bölümünü çok zor koşular altında geçirdi, ancak asla korkmadı, yılmadı; evrensel değerlerine büyük bağlılık duyarak hizmet verdiği barış, demokrasi, insan hakları davasında asla geri adım atmadı.

          Özker Özgür Kıbrıslıları etnik kökenlerine göre asla ayırmadı. Kıbrıslıtürklerin olduğu gibi Kıbrıslırumların da hakları için mücadele etti. O’nun için Kıbrıs’ın çıkarları her şeyden önce geliyordu ve O bu çıkarlara sadece Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler birlik içinde olduğunda hizmet edilebileceğine derinden inanıyordu. Halkımıza bunca kötülükler ve felaketler getiren milliyetçiliğe, şovenizme, fanatizme ve kin duygularına karşı yürekli bir şekilde mücadele ederek, yeniden yakınlaşmaya ve iki toplum arasında güven inşasına büyük katkılar yaparak bu inancını pratiğe geçirdi. Kıbrıs trajedisinin temel suçlusu olarak gördüğü emperyalizme karşı da tüm yaşamı boyunca aynı yüreklilikle mücadele etti.

          Özker Özgür eğer bir ayırım yaptıysa, bu da nesnel olarak yaşadığımız sosyo-ekonomik sistemden doğan ve yeniden türeyen sınıf ayrımı oldu. Zenginlik ile yoksulluk arasındaki, sermaye ile emek arasındaki ayrım. Duyarlı ve gerçek hümanist Özker Özgür Kıbrıs’ın zor dönemlerinde, çetin sosyal ve siyasal koşullarda kendi sınıfsal duyusunu, sınıfsal ideolojisini oluşturdu. Bu süreçte, tüm yaşamı boyunca inandığı ve cesur yoldaşı olduğu sol ideolojiyle buluştu.

          Yurttaşlar,

          Özker Özgür’ün vizyonu ve yaşam amacı Kıbrıs’ı özgür ve Kıbrıs halkını birleşmiş görmekti. Ne yazık ki bu vizyonunun gerçekleşmesini görmeye ömrü yetmedi. Bugün Özker Özgür aramızda bulunmayabilir -ve O’nun yokluğu yoğun bir şekilde hissediliyor- fakat O’nun vizyonu, yaşamının amacı, mücadeleleri yüreklerimizde yaşıyor, bize ilham veriyor, bizi yönlendiriyor, Kıbrıs sorunun çözümü ve Kıbrıs’ın yenden birleşmesi mücadelesinde istencimizi çelikleştiriyor.

          Bizim için Özker Özgür tutarlı yoldaşımız, mücadele arkadaşımızdır. O’nun yaşamı, ülkemiz çocuklarının kalıcı barış ve işbirliği koşullarında yaşayacağı ve geleceklerini birlikte inşa edecekleri özgür, birleşik, ortak bir vatan için Kıbrıslırumların-Kıbrıslıtürklerin ortak mücadelesinin aydınlık fenerini teşkil ediyor.

          Ölümünün birinci yıldönümünde yoldaş Özker Özgür’ü anarken Larnaka Intercollege ile işbirliği içinde AKEL’in Kıbrıstürk toplumundan bir gence her sene burs verme kararı aldığını açıklamak istiyorum. Bu konuyla ilgilenecek özel komisyon ve bursa ilişkin detaylar daha sonra açıklanacaktır.

          Özker Özgür seni ebediyen anacağız!

 

          

 

 

 

                 

   ANA SAYFAYA DÖNÜŞ