DEV-İŞ’in 30. Kuruluş Yıldönümü etkinliğinde

PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis

tarafından yapılan konuşma

 

30 Kasım 2006

------------------------------

 

 

 

  

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu DEV-İŞ’in kuruluşunun, faaliyetinin ve katkılarının 30. yılını onurla kutlamak için PEO Yürütme Kurulu delegasyonu olarak bugün burada sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

DEV-İŞ 30 yıllık faaliyeti boyunca hem Kıbrıslıtürk emekçiler içerisinde sınıfsal sendikal bilincin daha fazla gelişmesine önemli katkılar sunmuş, hem de iki toplumun yeniden yakınlaşması için ortaya koyduğu faaliyetler ile ülkemizin yeniden birleşmesi yönünde ortak mücadelemizi güçlendirmiştir.

Bütün bu süreç boyunca, ağır koşullar altında baskılara ve güçlüklere göğüs gererek verdiği mücadelelerle DEV-İŞ, çalışanların talepleri için en mücadeleci ilerici Kıbrıslıtürk Sendikal Örgüt olarak layık olduğu yere ulaşmıştır. 

1974’ün trajik olaylarının hemen ardından, o zor dönemlerde, PEO ve DEV-İŞ olarak güçlükleri, bölünmüşlüğü, engelleri aşarak, suçlamalara aldırmaksızın birlikte mücadele ettik ve gelecek için ortak ilkelerimiz ve vizyonlarımız temelinde birlikte ilerleme ve ileriye bakma gücünü bulduk.

1979’da, iki toplumda da yaralar henüz tazeyken ve kanarken, kine ve bölünmüşlüğe karşı, PEO ve DEV-İŞ olarak yeniden yakınlaşma, dostluk ve işbirliği için mücadele etme gücünü bulduk.  

DEV-İŞ’in 30. yılını onurla kutlamak için bugün buradayız. Ulusal köken, din ve cinsiyetten çok yüksek olan ve Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk emekçileri birleştiren ortak sınıfsal kökeni teyit etmek için bugün buradayız. 

PEO’nun zengin tarihinde Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk emekçilerin ortak mücadelelerinin apayrı bir yeri vardır.

Daha ilk adımlarından itibaren önce Tüm Kıbrıs Sendikal Komitesi ve daha sonra da PEO, Kıbrıs işçi sınıfının kopmaz parçası olarak Kıbrıslıtürk emekçilere sınıfsal kriterlerle yaklaştı. 

Bu yapıyı Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk işçiler, çalışanlar birlikte kurduk, Özellikle 1948’de yerli ve yabancı gericiliğe karşı bütün Kıbrıs’ı sarsan çetin mücadeleler verdik.

Sosyal Sigortalar için, ücretlerin enflasyon oranı düzeyinde otomatik olarak arttırılması için, toplu sözleşmeler için birlikte mücadeleler verdik.

Türk ve Helen şovenizmine karşı aynı siperlerde mücadele ettik. Kavazoğlu, Mişaulis, Ahmet Sadi, Ahmet Gürkan ve daha nice Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk yoldaşımız katledildi, saldırılara maruz kaldı, iki toplum içerisindeki şoven uç unsurların hedefi oldular. Çünkü onlar bölünmeye ve taksime karşı mücadele ediyorlardı.  

İşte ortak kökenimiz, ortak tarihimiz bizi birleştirdiği için bugün buradayız. Yeniden birleşmiş, barış içerisindeki bir Kıbrıs’ı arzu ettiğimiz için, aynı vizyonu paylaştığımız için buradayız.

PEO çözüm için mücadeleye bağlıdır. Bugünkü koşullarda yegâne realist çözüm olarak iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çözümüne bağlılığımızı sürdürmekteyiz.

Çözümün bir uzlaşma olacağını bilerek mücadeleye devam ediyoruz. Ancak bu uzlaşma yabancıların değil, biz Kıbrıslılara hizmet eden, saygın ve birlikte kabul edebileceğimiz bir uzlaşma olmalıdır.

Tek bir hedefe, ülkemizi ve halkımızı yeniden birleştirme hedefine yönelik olarak faaliyetimizi yoğunlaştıralım. Bölünmüşlüğü ve ayrımları aşalım, ufkumuzu karartan ve yönümüzü şaşırtan ulusal ve milliyetçi zıtlaşmaları, çatışmaları bir kenara itelim. Emekçilerin, çalışanların daha iyi bir geleceğe sahip olması için ortak sınıfsal mücadeleler üzerine yoğunlaşalım. 

Yorgunluğun ve güçlüklerin bizi Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının çıkarlarına yabancı olan politikalarla aynı çizgiye götürmesine izin vermememiz gerektiğini tarihin kendisi bize göstermektedir.

Biz çok ilerilere giden hedef ve vizyonlarla çalışıyoruz. Çünkü bizim için çözüm, emekçilerin refahı ve haklarını kazanması için yeni sınıfsal mücadelelerin başlangıcı olacaktır.

 

Değerli meslektaşlar,

Yaklaşık üç yıldır pek çok Kıbrıslıtürk meslektaşımız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi altındaki bölgelerde çalışmaktadır.

DEV-İŞ’le birlikte, daha ilk andan itibaren bu meslektaşlarımızın yanında olduk. Onların yasalardan ve toplu sözleşmelerden kaynaklanan bütün haklarının savunulması için mücadeleyi sürdürmekteyiz. 

Grevler yaptık, direndik ve bu ortak çabamızda başarılar kaydettik.

Yüzlerce Kıbrıslıtürk çalışanın PEO’ya güvenmesi ve PEO aracılığıyla haklarını talep etmesi PEO’yu onurlandırmaktadır.

Ancak çalışmalarımızı daha da geliştirmeliyiz. Kıbrıslıtürk meslektaşlarımızın sömürülmemesi için bilgilendirme, aydınlatma faaliyetlerimizi daha da yoğunlaştırmalıyız.

PEO ve DEV-İŞ olarak birlikte Kıbrıslıtürk hak sahiplerinin Sosyal Sigorta hakkı için çetin mücadeleler verdik. Yakın bir zaman önce elde ettiğimiz başarılardan biri de, Sosyal Sigortalar’a prim yatıran fakat emekli aylığı almak için gerekli koşullara sahip olmayan Kıbrıslıtürklere ikramiye ödenmesi kararıdır.

 

Değerli meslektaşlar,

Kıbrıs’ın sınıfsal ilerici güçleri hep ilerde oldular. Tarihimiz, ortak mücadelelerimiz bunu göstermektedir.

Çok zor dönemlerde güçlüklere, suçlamalara, kovuşturmalara göğüs gerdik, mücadeleler verdik ve bundan gurur duymaktayız.

Bugün de birlikte ilerlemeliyiz. Yaşamlarını feda edenler karşısında, çocuklarımız karşısında bu bizim boynumuzun borcudur. 

Barışın, demokrasinin, eşitliğin ve sosyal adaletin Kıbrıs’ı için ortak mücadelemizi sürdürmeliyiz.

Sizlere tekrar teşekkür ederken, DEV-İŞ’e her gün verdiği büyük-küçük bütün mücadelelerinde başarılar diliyorum ve PEO’nun tarihine ve ilkelerine sadık, istikrarlı ve sarsılmaz bir biçimde yanınızdaki tutarlı yoldaşınız olacağından emin olmanızı istiyorum.

          

 

 

 

                 

   ANA SAYFAYA DÖNÜŞ