17 MART 2008 PAZARTESİ  

 HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi ”adil bir çözüm için Kıbrıslırumlar ile Kıbrıslıtürkler birlikte” başlığı altında. Gazeteye göre EDON dün Kıbrıslıtürklerin de katılımı ile Trodos’a bir gezi düzenledi. BU etkinlikte AKEL Merkez Komitesi adına konuşan Yannakis Kolokasidis Dimitris Hristofyas’ın Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesi üzerinde durdu ve “Dimitris Hristofyas’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle Kıbrıs ve halkımız için yeni bir dönem başlıyor. Geleceğe güven ve umutla bakıyoruz. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin direksiyonunda yoldaş Hristofyas’la ülkemiz için daha iyi günlerin doğacağından eminiz. Hristofyas yoldaşın Kıbrıs sorununa adil bir çözüm ve daha adil bir toplum için yılmadan, yorulmadan çalışacağından eminiz” diye konuştu. Kolokasidis “Hepimizin beklentileri büyük. Hepimizin en büyük ortak beklentisi ortak yurdumuzun en kısa zamanda yeniden birleşmesi” diye devam etti. Etkinliğe katılan Kıbrıslıtürk gençleri ve örgütlenmelerini yürekten selamladığını ifade eden AKEL Polit Büro üyesi çözüme ulaşmaya yönelik sürecin kolay olmayacağını, ancak Kıbrıs ve halkımızın çıkarını her şeyin üzerinde tutarsak bunu birlikte ve başarıyla tamamlayabileceğimizi belirtti. “Kıbrıs ne Anadolu’nun bir uzantısı, ne de Akdeniz’deki ikinci bir Yunan devletidir. Kıbrıs’ın sadece Kıbrıslılara ait olduğu bilinciyle hareket edersek bunu başarabiliriz” diyen Kolokasidis iki toplumdan da ilerici insanları, ilerici gençleri bu yaklaşım temelinde yeniden birleşme için mücadeleye devam etmeye çağırdı. Etkinlikte EDON adına konuşan EDON Örgütlenme Sekreteri Pambos Papayannis de adil, yaşayabilir ve işlerliği olacak bir çözümün bulunması uğraşısını kolaylaştırabilecek daha olumlu bir havanın iki toplumda yaratılması için EDON’un yoğun çaba içerisinde olduğuna işaret etti. Papayannis Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin birleşik ve özgür bir vatan için birlikte mücadelesi ile iki toplumun ortak vatanı olan Kıbrıs’ın tarihinde birlikte yeni bir sayfa açılabileceğini ifade etti ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin getirdiği tarihi değişikliğin Kıbrıs için, Kıbrıs halkı için yeni bir dönem ve Kıbrıs sorunun çözümü için de umut olduğunu söyledi.

 

 SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Lidra’nın açılışının Kıbrıs sorununa olası etkileri. Gazeteye göre Kıbrıs sorununda yabancı arabulucular Lidra’nın geçişlere açılmasının yaratacağı olumlu havaya yatırım yapıyor. Hareketlenmeleri bunun ekseninde dönüyor ve amaçları bazı koşullarda görüşmelere hızla başlamak. Hristofyas ile Talat öngörülmeyen ciddi bir gelişme yaşanmaması durumunda Cuma günü görüşmeleri sırasında bu kapının açılması için gerekli siyasi kararı alacak. Bu görüşmelerinde Kıbrıs sorununun özüne ilişkin olarak ise farklı bir gündemle masaya oturacaklar. Kıbrısrum tarafının dikkat merkezinde 8 Temmuz anlaşmasının yaşama geçirilmesi olacak. Türk tarafının hedefi ise bu anlaşmayı ortadan kaldırmak. Bu koşullarda masaya oturacak iki taraf dayanıklılıklarını deneyecek. Görüşme sırasında tarafların niyeti de araştırılacak. Bu görüşme öncesi Dimitris Hristofyas yakın çalışma arkadaşlarıyla görüşme sırasında izleyeceği taktiği belirleyecek. Kıbrısrum tarafı Cuma gününe kadar Türk tarafı ile zıtlaşmadan endi görüşlerini ortaya koymaya devam edecek. Hristofyas, adaya Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslardan daha da güçlü bir şekilde döndü ve iyi haber alan kaynaklara göre hem yöntem hem de öze ilişkin olarak kırmızı çizgilerinden geri adım atması beklenmiyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 Kıbrıs Elektrik Kurumu elektrik fiyatlarına artış için Enerji kurumundan yeşil ışık bekliyor. Elektrik kurumu ekonomik kaynaklarını güçlendirmek ve rekabete girerken güçlü olmak istiyor. Elektrik Kurumunun ekonomik görünümü 2006 yılından beridir sınırlanıyor çünkü o yıldan beridir karının büyük bir kısmını devlet bütçesine aktarıyor. Bu koşullarda kurum elektrik fiyatlarında %6.1 oranında bir artış yapma hakkı elde etmek istiyor. Kurumuna göre kurumun ekonomik gücü ve rekabet gücü ancak böyle korunabilir. Yetkili bir kaynağa göre kurumun bugünkü yükümlülüklerinin devam etmesi halinde kullandığı krediler 2011 yılında 298 milyon Avroya yükselecek.

 Avrupa anayasası Kıbrıs’taki partileri bölüyor. Avrupa anayasası için AKEL referandum istiyor. DİSİ ise anayasanın meclisten derhal onaylanması taraftarı. Avrupalı yetkililer anayasanın onay yöntemini ulusal kurumların kararına bıraktı. Lizbon sözleşmesi olarak adlandırılan anayasa tüm üye devletlerin onayı koşuluyla 1 Ocak 2009 tarihinde uygulamaya konacak. Kıbrıs’taki AKEL dışında partilerin tümü anayasanın mecliste onaylanması görüşünü ifade etti. AKEL Meclis Grup sözcüsü Nikos Katsuridis ise ilgili metnin detaylı bir şekilde incelenmesini ve onaylama biçimi kararının daha sonra verilmesini istedi.

 

 ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi İslam Konferansı’nın Kıbrıslıtürkler’e ilişkin kararı. Gazeteye göre İslam Konferansı’nın 57 üyesi uluslararası topluluğa çağrıda bulunarak Kıbrıslıtürklere yönelik izolasyonların kaldırılması için çaba sarf etmelerini istedi. Konferans kendi üyesi 57 ülkeye de Kıbrıslıtürklerle diplomatik ilişkiler dışında ilişkiler kurması ve ekonomikü sportif ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla yasadışı devlette büro açmaları çağrısında da bulundu. Konferans bu arada “Güney Kıbrıs” olarak nitelediği Kıbrıs Cumhuriyeti’ne de Annan planı temelinde çözüm çağrısında bulundu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 Lidra’nın açılması çalışmaları ilerliyor. Kıbrıs hükümeti Türk ordusunun Cumartesi Pazar günleri bölgedeki silahlarını taşıma eylemini olumlu bir gelişme olarak görüyor. Bu arada bölgede mağazası olan önemli sayıda iş adamı kapının açılması olgusuna olumlu bakıyor. Bu gelişmeler yaşanırken Ekoloji Hareketi Genel sekreteri Yorgos Perdikis Lidra’nın açılmasının ileri atılmış bir adım olmayacağını açıkladı. Perdikis bu arada Lidra’nın açılması için askerlerin görünmesi konusunun değil Lefkoşa’nın askersizleştirilmesi gerektiği görüşünü ileri sürdü. Bunun yanı sıra Tillirya bölgesinde kapı açılmasının daha sonra takvimlenmeye bırakılmamasını da istedi.

 Avrupa istatistik Bürosunun verilerine göre Kıbrıs kamu çalışanları için en fazla yatırım yapan ülke. Verilere göre Kıbrıs 2006 yılında kamu harcamalarının %34’ünü kamu çalışanlarının ücretleri için kullandı. İkinci sırada ise %33 ile Danimarka var. Bu oran Almanya’da %16. 2006 yılında Kıbrıs kamu çalışanların ücretleri için 2.16 milyar Avro harcadı. Kıbrıs kamu çalışanları için bu oranda para harcarken sosyal harcamalarda aynı durumda değil. Yine 2006 yılında Kıbrıs sosyal harcamalar için devlet harcamalarının %28’ine denk gelen 1.788 milyar Avro harcadı. Bu oran Danimarka’da %40.6.

 

 FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomide yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre Ekonomi bakanlığı üzerinde kara bulutlar yoğunlaşıyor. Uluslararası aşanda yaşanan ekonomik gelişmeler ve enflasyon baskısı bakanlık için baş ağrısı ve bu yıl için ortaya konan hedeflere hangi oranda ulaşılacağına ilişkin soru işaretleri var. Maliye bakanı Harilaos Stavrakis gazeteye yaptığı bir açıklamada “eğer uluslararası ekonomik çalkalanma aynı düzeyde devam eder ve petrol fiyatlarında artış sürerse bütçede 2008 yılı ile ilgili olarak koyduğumuz hedefleri yenilememiz gerekecek” dedi. 2008 yılı için Kıbrıs enflasyon hedefini %2.5 ve kalkınma hızını da %4 olarak belirlemişti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 EDEK başkanı Yannakis Omiru gerek Türkiye’nin gerekse Kıbrıstürk liderliğinin Annan planını geri getirme ve iki halkın bakir doğum ısrarının çıkmazdan çıkış perspektifini dinamitlediğini anlaması gerektiğini söyledi.

 DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis partisinin Ulusal konseyin önümüzdeki toplantısına katılmaya hazır olduğunu söylerken ilk toplantı için değil fakat daha sonrakiler için Cumhurbaşkanının ilan ettiği tezleri yaşama geçirmesi gerektiğini de belirtti. Ulusal konseyin saygınlığının tekrardan sağlanması ve organın siyaset üreten bir duruma getirilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

 20 yaşın üzerindeki arabaların trafikten çekilmesi için 5640 kişi başvuruda bulundu. Başvuruların tümünün tatmin edilmesi durumunda 4.6 milyon Avro harcanacak. Bu durumda 8.5 milyon Avrupa olarak belirlenen bütçenin geri kalanı için 17 yaşın üzerindeki arabalar için başvuru kabul edilecek.

 

                 

   ANA SAYFAYA DÖNÜŞ