15 NİSAN 2008 SALI  

 HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “anlaşılmaz tepki” başlığı altında Kıbrıstürk toplum lideri Mehmet Ali Talat’ın dünkü açıklamaları. Gazeteye göre Kıbrıs hükümeti Talat’ın dünkü açıklamalarını anlaşılmaz olarak niteledi ve Hristofyas’ın ifade ettiği görüşlerin Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin daha önce ifade ettiği görüşlerden farklı olmadığını açıkladı. Bu arada Yakovu ile Nami dün 13. konuda da anlaşma sağladı ve görüşmelerin bu hafta başlaması bekleniyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Atina’da temasları buluna Britanya Başbakanı Gordon Brown’un Kıbrıs özel temsilcisi Joan Ryan dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüştü. Ryan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm bulunması için bir fırsat penceresinin açıldığını söyledi. Ryan, Bakoyanni ile yaptığı görüşmeyi “çok iyi ve yapıcı” olarak niteledi. Ryan, garantör ülkelerin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla çaba harcadıklarını söyledi.

 Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa Birliği ve uluslararası topluluğun Kıbrıs’a dayanışma göstermesi ve Türkiye’yi Kıbrıs’ın yeniden birleştirecek siyasi çözümüne yol açacak daha yapıcı bir tutum benimsemesi için cesaretlendirmesi gerektiğini vurguladı. Çek Başbakanı Mirek Topolanek’in onuruna verdiği öğle yemeği sırasında konuşan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk lideri Mehmet Ali Talat ile doğrudan görüşmeler için uygun hazırlıkların yapılmasına yönelik bir girişim başlattıklarını ifade ederek, ihtiyatlı bir yaklaşım gerektiren bazı mesajlar ve güçlükler olmasına rağmen Kıbrıs Rum tarafının asla kötümser olmadığını kaydetti. Kıbrıs sorununu çözmek için her türlü çabayı göstereceğini belirten Hristofyas, Kıbrıs Türk lideri Mehmet Ali Talat ile doğrudan görüşmelerin uygun hazırlıkları için bir çaba başlattıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı, “zorluklar vardır ve maalesef aldığımız mesajlar bazen bizi ihtiyatlı olmaya itiyor ancak asla karamsar değiliz” dedi. Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs sorunun çözümü ivedidir. Cesaretsizliğe ve kötümserliğe yer yoktur. Ancak bu aşamada uluslararası topluluğun ve tabii ki ortağımız AB’nin, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için refah ve güvenli bir ortak vatan olacak iki kesimli ve iki bölgeli federal bir devlet arzumuzun gerçekleşmesine olanak tanıyacak dayanışmayı pratikte göstermeleri, Türkiye’nin daha yapıcı bir tutum sergilemesi için ilişkilerini kullanmaları mutlak bir gerekliliktir” dedi.

 

 SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Attila, Hristofyas’ın Simerini’ye verdiği röportaja öfkelendi” başlığı altında. Gazeteye göre Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın geçen Pazar günü Simerini’de yayınlanan röportajı Attila’da öfke yarattı. Hristofyas’ın “çözüm yolunu Türk tarafının tavrı açacaktır” ifadesi öfkelenmenin temel nedeni oldu. Mehmet Ali Talat dün yaptığı bir açıklamada bu tür açıklamaların atmosferi zehirlediğini söyledi. Aynı zamanda bu tür açıklamaların Türkiye’yi yaralayıp öfkelendirebileceği tehdidinde de bulundu. Talat aynı açıklamasında Dimitris Hristofyas’ın referandum döneminde Kıbrıstürk tarafının Türkiye’nin desteğiyle çözüm için iradesini ortaya koyduğuna da dikkat çekti ve Türkiye’nin bugün de çözümü desteklemeye devam ettiğini söyledi. Talat’ın bu açıklaması Lefkoşa’nın tepkisini çekti. Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, cumhurbaşkanının Simerini’ye verdiği röportajında Kıbrısrum tarafının çözüm temeli ve çerçevesiyle ilgili tezlerini ortaya koyduğunu söyledi ve “Cumhurbaşkanı ne dedi? İki toplumun 1977-1979 Doruk Antlaşmaları ile kabul ettiği İki bölgeli iki toplumlu federasyona bağlı olduğunu söyledi” dedi. Hükümet sözcüsüne göre Cumhurbaşkanı devleti, halkı, ekonomiyi bu temel ve bu çerçevede birleştirecek ve itün halkın insan hakları ile temel özgürlükleri sağlayacak, Kıbrıs Cumhuriyetini askersizleştirecek ve Kıbrıslıların yararına olacak bir çözümü hedeflemektedir. Sözcü aynı açıklamasında Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Birleşmiş Milletler kararları ile uluslararası hukuk ile Avrupa hukukunu desteklediğini de söyledi. Bu noktada Talat’ın memnun olması için cumhurbaşkanın ne söylemesi gerektiği sorusunu da sordu ve “Kıbrıs sorunun çözüm ilkelerini terk mi etmeli? İçeriğinden ve niteliğinden bağımsız çözüm mü hedeflemeli? “ diye devam etti. Talat’ın ortamın zehirlenmesinden endişe duyduğu ifadesine karşılık olarak da kendi açıklamalarına bakmasını ve bu açıklamaların iyi bir ortam oluşturulmasına ne oranda katkı sağladığını hesaplaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 Erken emeklilik hakkını kullanan kamu çalışanı sayısı çok az. Kamu Hizmetleri Dairesi verilerine göre 2007 yılında Dairenin kararı ile emekli olan memur sayısı 518 oldu. Bunlardan 385’i yaş haddinden, 107’si erken emeklilik başvurusu ile 17’si de sağlık nedeniyle emekli oldu. 10 kişi de bulundukları konumla uygun olmayan bir başka yer almak için görevden ayrıldı. Kamu Hizmetleri Dairesi’ne göre bugün kamuda 17.478 kadro var. 31 Aralık 2007 tarihi itibarı ile bunun 13.870’i doluydu. Bunların %40.27 erkek ve %59.73’ü de kadın. 3.608 kadro da boş. Daire yılbaşı itibarıyla 2.592 kadroyu doldurmak için süreci başlattı.

 

 POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi büyük marketlerin çeşitli ürünlerin fiyatlarında yaptıkları oynama. Gazeteye göre büyük marketlerde ürün fiyatlarının açıklanması süreci önceleri tüketicilerin lehine çalışan bir faktör oldu. Fakat daha sonra durum değişti ve marketler özde geçerli olmayan ucuz fiyatlar ilan etmeye başladı. Rekabet Kurulu ile Tüketiciler Birliğinin marketlere ziyaretleri sırasında mağazalar düşük fiyat veya indirim ilan etmeye başladı. Aynı ürünleri tüketiciler daha sonra daha pahalı almaya devam etti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 Kıbrıs’ta taraflar özlü müzakerelere kesintisiz hazırlığa olanak sağlayacak anlaşmayı sağladı. Dün iki toplum liderinin temsilcileri son çalışma grubu güvenlik ve garantilerde de ele alınacak konular üzerinde anlaşmaya vardı. Bu konuda Türk tarafı Türkiye’nin müdahale hakkı konusunu tartışmaya açmama arzusu nedeniyle sorun yaşanıyordu. Yakovu ile Nami dün bu konunda her iki tarafı da tatmin edecek ifadeyi buldular. Türk tarafı bu başlık altında 1960 kuruluş ve garantiler anlaşmasının tartışılmasına karşıydı. Bulunan formülde bu anlaşmaya isim olarak atıfta bulunulmadı. Bulunan formülde taraflara arzulamaları durumunda garantör güçlerin müdahale hakkını tartışma masasına getirme olanağı veriliyor. Şimdi bazı teknik işlerin tamamlanmasıyla birlikte hafta sonuna kadar çalışma grupları ile teknik komiteler çalışmaya başlayacak. Yakovu ile Nami bugün Lefkoşa Hava Alanına giderek müzakereler için hazırlanan salonları kontrol edecek. Hafta sonu da görüşmelere geçilebilecek.

 Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek Kıbrıs sorununa çözüm amaçlı müzakerelerin o döneme kadarki sürede özlü ilerleme kaydedilmesi koşuluyla 2009 yılında ülkesinde yapılması yönünde bir öneride bulundu. Topelek Çek Cumhuriyeti’ni bu şekilde Kıbrıs sorununun çözümüne kendi katkısını yapmayı arzuladığını dile getirdi. Topelek bu arada Lefkoşa’dan Ankara’ya da mesajlar gönderdi ve Avrupa Birliğine karşı üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi ve imzaladığı protokolü yaşama geçirmesi ve deniz ve hava limanlarını Kıbrıs’a açması gerektiğine dikkat çekti.

 Birleşik Demokratlar geleceğini tartışıyor. Yorgos Vasiliyu ile Mihalis Papapetru Birleşik Demokratlar’ın parti olarak ömrünü doldurduğunu ve artık bir siyasi harekete dönüşmesi gerektiği görüşünde. Partiye bugün başkanlık eden Praksulla ise farklı bir düşüncede ve partinin varlığını korumasını arzuluyor.

 

 ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Moni bölgesinde amyant boruların gömülmesi. Gazeteye göre şimdi bölgeye su arıtma tesisi kurulmasını amyant boruların varlığının engellediği açıklaması bölge halkı tarafından reddedildi ve bu bölgeye amyant boruların gömülmesinin daha önceleri de zaman zaman kamuoyunun gündemine geldiği belirtildi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

 EDEK alt üst oldu. Pazar günü gerçekleştirilen parti merkez komitesi toplantısında Papadopulos’un seçim yenilgisi nedenleri üzerinde tipik bir analiz yapıldı. Çoğunluk konuyla ilgili hazırlanan rapora tepki gösterdi. Toplantıda partinin yeni hükümete karşı pozisyonları tartışıldı. Bu arada Parti birinci başkan yardımcısı Şizopulos’un parti tüzüğünde değişikliğe gidilerek parti başkanına daha uzun bir süre bu görevde kalma olanağı veren değişikliklere gidilmesine karşı olduğu görüşünü değerlendiren parti başkanı Yannakis Omiru bu konunun kendisini meşgul etmediğini ve kendisinin tüzük değişikliği yönünde bir öneride bulunmayacağını söyledi. Omiru parti kongresine henüz iki yıllık bir süre bulunduğunu ve daha başka önceliklerinin var olduğunu da ifade etti.

 Kıbrıslılar dün sıcaktan yandı tozdan boğuldu. Normal dönem koşullarında hava sıcaklığı 24 derece olması gerekirken dün 12 derece daha yükseğe 36 dereceye ulaştı. Meteoroloji Dairesi’ne göre sıcaklar normal düzeye düşecek. Bugünde sıcaklığın 31 derece olması bekleniyor.

 

                 

   ANA SAYFAYA DÖNÜŞ