Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρωτοφανής και αδικαιολόγητη αδράνεια και καθυστέρηση για την υλοποίηση του τερματικο

Πρωτοφανής και αδικαιολόγητη αδράνεια και καθυστέρηση για την υλοποίηση του τερματικο

Δήλωση μέλους Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Ευρωβουλευτή
Νεοκλή Συλικιώτη

 

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό κάτι το οποίο θα προσέδιδε τεράστια πλεονεκτήματα για την χώρα μας.

Καταρχήν μετατρέπει την Κύπρο σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά τόσο του δικού μας ΦΑ αλλά και του ΦΑ από γειτονικές χώρες  στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Η Κύπρος με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται και πολιτικά και στρατηγικά, μετατρέπεται σε χώρα κλειδί για τα ενεργειακά ζητήματα και διαδραματίζει ρόλο που ξεπερνά τα όρια της Κύπρου αλλά και της περιοχής.

Στη βάση αυτού του σχεδιασμού έγιναν πολλά και συγκεκριμένα βήματα. Συστάθηκε η ΚΡΕΤΥΚ στη βάση του Νορβηγικού μοντέλου, στελεχώθηκε με καταξιωμένους επιστήμονες στο τομέα των υδρογονανθράκων, ετοιμάστηκαν οι όροι για την πρόσληψη διεθνών οίκων που θα λειτουργούσαν ως νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι του κράτους και  ξεκίνησαν συζητήσεις με τις εταιρείες Noble και Delek. Μάλιστα η Noble ανέθεσε με συμβόλαιο στη γαλλική εταιρεία Technip την προμελέτη για την δημιουργία τερματικού.

Το ενδιαφέρον τόσο από το Ισραήλ και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν σε αυτό ήταν τεράστιο. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της συμμετοχή των ισραηλινών Delek και Avner στο οικόπεδο 12. Οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν μέρος των διαδικασιών για τη δημιουργία τερματικού. Τεράστιο ήταν και το ενδιαφέρον από εταιρείες και τράπεζες διεθνούς εμβέλειας για να συμμετέχουν στον επενδυτικό σχεδιασμό και στη χρηματοδότηση του έργου.

Παρά τις κατ’ επανάληψη προτροπές και παραινέσεις του ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση αντί να εργαστεί με ταχύτητα, ευελιξία και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του τερματικού, παρουσιάζει μια πρωτοφανή και αδικαιολόγητη αδράνεια και καθυστέρηση.

Το χειρότερο όμως δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σταμάτησαν όλους τους σχεδιασμούς αλλά το ότι αδικαιολόγητα  και χωρίς τεκμηρίωση ανάτρεψε αυτούς τους σχεδιασμούς, προωθώντας πολιτικές που αντί να βοηθούν στη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή την μετατρέπουν σε ουραγό των εξελίξεων.

Διέλυσε την ΚΡΕΤΥΚ, έδιωξε καταξιωμένους επιστήμονες που την στελέχωναν, σταμάτησε τις συζητήσεις με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, ανάτρεψε τις μελέτες ειδικών συμβουλευτικών οίκων του εξωτερικού και παρουσίασε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ολιγωρία.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνουν τεχνοκράτες που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του τόπου μας και κουβαλούν τεράστιες εμπειρίες και γνώσεις, η τακτική της κυβέρνησης οδηγεί ουσιαστικά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να θέτουν ως δεύτερη και τρίτη επιλογή την υγροποίηση ΦΑ μέσω Κύπρου. Ταυτόχρονα, προειδοποιούν ότι ο στόχος της δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο απομακρύνεται και ο τόπος μας θα χάσει την ευκαιρία να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με την κωλυσιεργία της είναι να οδηγήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο γειτονικό μας Ισραήλ, στην Αίγυπτο αντί στο Βασιλικό.

Αυτή η τακτική μετάφερε ήδη το στόχο η Κύπρος να βγει στις διεθνείς αγορές για πώληση ΦΑ από το 2020 μετά το 2024. Αυτό  έχει πολύ αρνητικές συνέπειες αφού συμφέρουσες αγορές όπως αυτές της Ασίας κάνουν ήδη τις συμφωνίες τους με χώρες και εταιρείες που είναι ήδη έτοιμες.

04/07/2014

PREV

Το ν/σ ως έχει περιλαμβάνει δρακόντειες πρόνοιες, οι οποίες δηγούν σε περιστολή και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

NEXT

Ομιλία ΓΓ Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού Ολομέλεια Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την εκτίμηση των Ευρωεκλογών του 2014