Home  |  Konuşmalar   |  1948 Grev Mücadelelerinin 70. Yılı Onuruna Gerçekleştirilen Etkinlikte AKEL Örgütlenme Sekreteri Hristos Aleku’nun Konuşması

1948 Grev Mücadelelerinin 70. Yılı Onuruna Gerçekleştirilen Etkinlikte AKEL Örgütlenme Sekreteri Hristos Aleku’nun Konuşması

 

Bu önemli etkinliği gerçekleştirdiğiniz için AKEL Merkez Komitesi adına sizi tebrik etmek istiyorum. Kıbrıs’ta yapılmış olan bu en önemli ve en kitlesel grevler ülkemiz işçi hareketinin tarihinde bir dönüm noktasıdır.

Maden, amyant ve inşaat işçilerinin sadece kendi çalışma koşullarını değil, aynı zamanda tüm Kıbrıs halkının yaşamını iyileştirme talebiyle gerçekleştirdikleri grevler toplam 266 gün sürdü. Ve bu grevlerde 4300 emekçi yer aldı. Bu grev mücadeleleri sadece bu emekçilerin değil, Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, tüm Kıbrıs toplumunun mücadelesiydi. Grevcilerin mücadelesi bütün ilerici Kıbrıslıların mücadelesi oldu ve Sol hareketin öncülüğünde daha öncesinde görülmemiş bir dayanışma ağı oluşturuldu.

Grevcilerin karşısında işverenler, sömürge yönetimi, sağın örgütlü yapıları ve Kıbrıs Kilisesi vardı. Grev gözcülüğü yaptıkları için maden ve inşaat işçileri sanık olarak neredeyse her gün mahkemeleri dolduruyor ve gruplar halinde hapishanelere gönderiliyorlardı. Grevleri bastırmak için sendikacılara terör estiren Grivasçıları dahi kullandılar ve grev kırıcılarına arka çıktılar. Terör ve baskılara karşı emekçilerin yanıtı sınıfsal birlik oldu. Grevciler tüm çetin koşullara rağmen sonuna kadar boyun eğmediler ve kazandılar. Onlarla birlikte bütün Kıbrıs kazandı.

Emekçiler bu mücadelelerden bugün dahi yolumuzu aydınlatan önemli sonuçlar çıkardılar. Bu mücadeleler her şeyden önce bize emekçilerin birliğinin her engeli yıkacak güçte olduğunu öğretti. 1948’in grevcileri onların direnişini yıkmayı hedefleyen karşı cephenin tüm çabalarına rağmen zafere kadar birlik olmayı başardılar.

Onların mücadeleleri ayrıca bize şunu da öğretti: Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçiler birlik olduklarında ülkemizin bölünmesini ve taksimini arzulayanların planlarına karşı o zaman olduğu gibi bugün de en güçlü engellerden birini teşkil etmektedirler.

Tam da bu nedenden dolayı AKEL olarak bugünkü etkinliğe katılımımızla bu mücadelelerin yıldönümünü onurlandırıyoruz. Çünkü dünün mücadeleleri bugün izlememiz gereken yolu aydınlatmaktadır.

Öncü Emekçilere Şan ve Şeref!

14 Aralık 2018

PREV

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Kıbrıs Sorunu Konulu Basın Toplantısında Yaptığı Konuşma

NEXT

EDON’un 19. Kongresi’nde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Konuşması