Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν την Υπουργό Εργασίας

Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν την Υπουργό Εργασίας

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Αντρέα Φακοντή

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην προσπάθεια της να υπεραμυνθεί της απόφασης της κυβέρνησης για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δήλωσε ότι λόγω του διατάγματος έχουν προσληφθεί 5,000 νέοι υπάλληλοι.

Δυστυχώς όμως, τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν, καθώς σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία:

  1. Η εγγεγραμμένη ανεργία στον τομέα του εμπορίου έχει αυξηθεί. – Το Δεκέμβριο του 2013 οι άνεργοι στον τομέα του εμπορίου αυξήθηκαν κατά 676 άνεργους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
  2. Ο μέσος όρος ανεργίας στον τομέα του εμπορίου αυξήθηκε κατά 32%. – Το 2013 (έτος κατά το οποίο το διάταγμα ίσχυσε 7 μήνες) ο μέσος όρος ανεργίας αυξήθηκε κατά 32% ή 2,241 άτομα, φτάνοντας τους 9,239 ανέργους.
  3. Η απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου κατά το 3ο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 7,3%. – Το 3ο τρίμηνο που ίσχυσε το διάταγμα η απασχόληση μειώθηκε κατά 7,3% ή 4,940 άτομα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, αλλά και των λίγων μεγάλων επιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου, είναι αυθαίρετοι, ανακριβείς και παραπλανητικοί. Στην πραγματικότητα οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ένα αριθμό ανέργων για να εργαστούν ευκαιριακά, κυρίως την Κυριακή και με πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ ταυτόχρονα απολύουν ή μειώνουν τις ώρες εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού. Την ίδια ώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη προσθέτοντας στον κατάλογο των ανέργων τους εργαζόμενους σε αυτές.

Πέραν του ότι το νέο ωράριο δεν συμβάλει στον περιορισμό της ανεργίας προκαλεί και σωρεία άλλων προβλημάτων όπως:

  • Δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού, ο οποίος σκοτώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Παραβίαση και καταστρατήγηση των όρων απασχόλησης, όπως του κατώτατου μισθού και του κατοχυρωμένου ωραρίου εργασίας, καθιστώντας το νέο ωράριο εξουθενωτικό και αντιπαραγωγικό.
  • Πολλά κοινωνικά προβλήματα και τεράστιο κόστος συμφιλίωσης της εργασίας και της κοινωνικής ζωής. Το νέο ωράριο ροκανίζει τον ιστό της οικογενειακής ζωής.

Θα πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να παραδεχθεί ότι οι στόχοι που έθεσε για αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και περιορισμό της ανεργίας, απέτυχαν. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 30% και η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να μην προχωρήσει σε νέα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

PREV

Ερωτήματα του Γιώργου Λουκαΐδη προς την κυβέρνηση

NEXT

Ο Πρόεδρος δεν απέφυγε τις υπερβολές