Home  |  Ενημέρωση   |  Δεν είναι ρόλος της Εθνικής Φρουράς να βγαίνει από τα στρατόπεδα

Δεν είναι ρόλος της Εθνικής Φρουράς να βγαίνει από τα στρατόπεδα

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή αναφορικά με το νομοσχέδιο περί Εθνικής Φρουράς

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θεωρεί -εν έτει 2014- ότι ο στρατός δικαιούται να παρεμβαίνει «σε καταστάσεις κρίσεων ή μεμονωμένων επεισοδίων». Αυτό προβλέπει κυβερνητικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν τη στιγμή στη Βουλή και στήριξαν οι Βουλευτές του συγκυβερνώντος Συναγερμού. Την καταστολή διαδηλώσεων με τη χρήση στρατού.

Ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς είναι καθορισμένος εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι η υπεράσπιση της άμυνας της Κύπρου, ως δύναμη αποτροπής των επιβουλών της κατοχικής Τουρκίας. Ρόλος πάρα πολύ σημαντικός, ο οποίος αφορά την εθνική μας επιβίωση. Δεν είναι ο ρόλος και δεν αρμόζει στην Εθνική Φρουρά να βγαίνει από τα στρατόπεδα και να εμπλέκεται σε δραστηριότητες που φυσιολογικά αφορούν την αστυνομία. Αυτή είναι στοιχειώδης αρχή της δημοκρατίας.

Η ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να κάνει όλους ιδιαίτερα ευαίσθητους στο ρόλο που η Εθνική Φρουρά, ο στρατός, διαδραματίζει εν καιρώ ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός. Διπλά προσεκτικοί θα έπρεπε να ήταν οι κυβερνώντες. Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η τοποθέτηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς ότι «είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική πολιτεία ο στρατός να παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους επεισόδια».

Ανεξαρτήτως της συζήτησης του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και των όποιων αλλαγών θα επέλθουν, καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Άμυνας όπως αποσύρουν την απαράδεκτη αυτή πρόνοια από το Νομοσχέδιο.

Ας επιδείξουν ευαισθησία στην προδομένη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 40 χρόνια από το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής. Τραγική συνέπεια του οποίου είναι η τουρκική κατοχή της πατρίδας μας.

PREV

Mονόπλευρη η παρουσίαση του Γρίβα από το ΡΙΚ

NEXT

Στην κρίση των πολιτών ο Υπουργός Παιδείας