Home  |  Ενημέρωση   |  Άμεση η αναγκαιότητα κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν

Άμεση η αναγκαιότητα κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν

Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
Τουμάζου Τσιελεπή για την Ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Αναφορικά με το ψήφισμα 2135 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2014, σημειώνουμε τα εξής:

  1. Στο προοίμιο, το Ψήφισμα «ενθαρρύνει τις πλευρές να επαναρχίσουν τις ουσιαστικές συνομιλίες στα θεμελιώδη θέματα», ενώ στο διατακτικό μέρος «καλεί τους δύο ηγέτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε περαιτέρω εργασία για επίτευξη συγκλίσεων στα θεμελιώδη θέματα». Επίσης, προστέθηκε αναφορά με την οποία αναγνωρίζονται «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι στιγμής για επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζεται απογοήτευση γιατί δεν έχουν ακόμη επαναρχίσει επίσημες  συνομιλίες και καλούνται τα μέρη όπως συμφωνήσουν σε μια ουσιαστική πορεία προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό». Όλα αυτά καταδεικνύουν την άμεση αναγκαιότητα κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν, που να σέβεται τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, για να μπορέσει να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος. 
  2. Επαναλαμβάνονται οι θετικές αναφορές του προηγούμενου ψηφίσματος όπως η αναφορά για επέκταση των ερευνών για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, η επαναβεβαίωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων με ρητή αναφορά στο 1251 και το κάλεσμα για επαναφορά του στάτους κβο στα Στροβίλια.
  3. Όπως και στο προηγούμενο ψήφισμα, έτσι και σε αυτό δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα Κοινά Ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008, η οποία περιλαμβανόταν στο παρελθόν. Υπενθυμίζουμε ότι τα εν λόγω ανακοινωθέντα καθόριζαν τη βάση των συνομιλιών, με ρητή μάλιστα αναφορά στη μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

 
Καταλήγοντας, υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο δε συνιστά επιλογή. Εκτιμούμε ότι μια πιθανή αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών στη σωστή βάση θα οδηγούσε σε απόδοση ευθυνών και στην πλευρά μας, σε κινήσεις εδραίωσης του στάτους κβο καθώς και σε αναζωπύρωση των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

PREV

Ελλειπή στοιχεία έδωσε ο ΥΠΕΣ

NEXT

Αποκορύφωμα κακοδιαχείρισης η απόκρυψη στοιχείων για τον "Αριστοτέλη"