Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ο Πρόεδρος δεν απέφυγε τις υπερβολές

Ο Πρόεδρος δεν απέφυγε τις υπερβολές

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη 

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η Κοινή Διακήρυξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με την οποία κατέστη δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, πρέπει να αναλύεται υπεύθυνα, με κριτήριο την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς δαιμονοποιήσεις ή ωραιοποιήσεις. Μέσα από αυτό το πρίσμα κρίνουμε τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά ότι η Κοινή Διακήρυξη, ενώ υστερεί σε συγκεκριμένα σημεία των Κοινών Ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ, δεν ξεπερνά κόκκινες γραμμές της πλευράς μας και γι’ αυτό το λόγο το ΑΚΕΛ, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει, δήλωσε ότι θα στηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο διακοινοτικός διάλογος είναι η μόνη προσφερόμενη διαδικασία για επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος, σε μια κατανοητή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη δαιμονοποίηση, σε ορισμένες περιπτώσεις και ο ίδιος δεν απέφυγε τις υπερβολές. Είναι αλήθεια ότι στη Διακήρυξη δεν υπάρχει τίποτε που να οδηγεί σε παρθενογένεση αλλά είναι εξίσου αλήθεια πως ούτε η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζεται ρητώς. Η μετεξέλιξη σε ομοσπονδιακό κράτος και όχι η διαδοχή κράτους συνιστά για όλους μας κόκκινη γραμμή, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι δεν ήταν δυνατό να επιτύχουμε κάτι τέτοιο στη Διακήρυξη.

Ασφαλώς είναι θετική η πρόνοια της Διακήρυξης ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο, αλλά η θέση του Προέδρου πως αυτό καλύπτει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και όλα όσα αναφέρθηκαν, συνιστά μεγάλη υπερβολή. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη συνέχεια στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Υπήρξαν και άλλες υπερβολές αλλά το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε συλλογικά και υπεύθυνα πώς προχωρούμε παρακάτω με δεδομένη την Κοινή Διακήρυξη και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να αντλήσουμε από την εμπειρία των τελευταίων μηνών, που απέδειξε ότι η εγκατάλειψη των Κοινών Ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ  οδήγησε τελικά σε απώλειες της πλευράς μας, κυρίως στο θέμα της αδιαίρετης κυριαρχίας. Αυτό δεν το λέμε για αυτοδικαίωση, αλλά για να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να μην εγκαταλειφθούν σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ 2008-2010.

Πρέπει όλοι, ένα χρόνο μετά, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και η ζημιογόνα δημαγωγία πρέπει να τερματιστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε το χθεσινοβραδινό παράδειγμα, με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι θα αποσύρει τη σύγκλιση για τις τέσσερις ελευθερίες. Είναι τόσο δύσκολο να παραδεχθούμε, επιτέλους, ότι η εν λόγω σύγκλιση έθετε περιορισμό στην κάθοδο Τούρκων στο νησί; Αν αποσυρθεί η σύγκλιση, το μοιραίο αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχει κανένας περιορισμός. Η πρόνοια της Διακήρυξης ότι θα συζητηθούν τα άλυτα βασικά θέματα μόνο θετικά μπορεί να κρίνεται γιατί ακριβώς σημαίνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης από εκεί που είχε μείνει και μας προστατεύει από επικίνδυνους πειραματισμούς και περιπέτειες.

Η στήριξη του ΑΚΕΛ στη διαπραγματευτική διαδικασία δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση παραχώρηση λευκής επιταγής. Ευελπιστούμε ότι ο Πρόεδρος θα δρα συλλογικά και θα διαβουλεύεται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους αλλά ο νηφάλιος διάλογος, μακριά από φανατισμούς και αφορισμούς, δεν έβλαψε ποτέ και στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία θα συνιστά σημαντική στήριξη στη νέα και πολλοστή προσπάθεια για λύση στη βάση αρχών, που ευχόμαστε αυτή τη φορά να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

PREV

Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν την Υπουργό Εργασίας

NEXT

Με διατάγματα και φιρμάνια οι ιδιωτικοποιήσεις